Одговорност политичара сакривају иза оптужби против полиције

0

Хапшење на стадиону Партизана (Фото: принтскрин)

Више дневних листова почело је индиректно да оптужује поједине полицијске функционере за сарадњу са члановима те криминалне организације, а те спекулације иду од сазнања да су у поседу клана пронађени оперативни подаци о супротстављеним криминалним групама, па до открића да је директор полиције избегао да присуствује конференцији за медије како се не би замерио ухапшенима.

Уз опаску да полиција свакако заслужује део одговорности због тога што чланови клана нису раније ухапшени, саговорници Данаса истичу да је главни смисао ових медијских напада скретање пажње са одговорности коју имају политички функционери.

Богољуб Милосављевић, професор права и бивши предавач на Полицијској академији, напомиње да би у демократски уређеној земљи имало смисла свалити пуну одговорност на полицију.




– Одговорност полиције тешко може да се оспори за нарастање ове криминалне организације. Група тих размера напросто није смела да прође испод радара и полиција је морала да реагује раније. Међутим, у земљи у којој је утицај политике на рад полиције ненормално велики, критика не може искључиво да падне на њих, истиче Милосављевић, додајући да ниједна криминална организација не може да нарасте и дугорочно делује, без ослонца у државним органима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсећајући на неке претходне случајеве када су медијске оптужбе послужиле као основ за смене у врху полиције, Милосављевић напомиње да га не би изненадило да сличан епилог видимо и овог пута.

– Остаје нам да видимо да ли ће ове оптужбе бити предмет истраге и да ли ће одговорни бити санкционисани. Имајући у виду неке претходне случајеве, не би било неочекивано да ова медијска припрема представља само платформу за кадровске промене. Смене у полицији саме по себи нису нужно лоша ствар, али је кључно питање по ком критеријуму се људи смењују и постављају, наводи Милосављевић.

Прочитајте још:  Ухапшена тројица осумњичених за паљење српске заставе у Грачаници

Бојан Елек, истраживач Београдског центра за безбедносну политику наводи да директору полиције ускоро истиче мандат због чега сумња да иза медијских написа стоји намера да се он склони са тог места.

Kако наводи, Владимир Ребић је током свог мандата показао да му не смета да политичарима препусти водећу улогу, и да у том смислу није „политички опасан“.

– Верујем да је основни смисао оваквих текстова преусмеравање пажње јавности. Циљ је да се уместо о везама политичких функционера, разговор пребаци на везе полицајаца са члановима ове организације. Исто тако, и сам случај хапшења Вељка Беливука ми делује као својеврсна дистракција са случаја Јовањица, који је за представнике власти много непријатнији, напомиње Елек.




О овом случају у току јучерашњег дана говорила је и председница Владе Србије Ана Брнабић која је гостујући на телевизији Пинк истакла да се искрено брине за безбедност председника Александра Вучића.

Она је групу Вељка Беливука назвала озбиљнијом од Земунског клана и „врхом леденог брега“.

– Kада је председник Александар Вучић најавио борбу против мафије која је помислила да је јача од државе, на ово је мислио – тада су се многи смејали, сада су нервозни, користе неке организације, медије и форуме да се из овога извуку – али верујем да неће успети и да ћемо прочистити друштво и политичку сцену, рекла је Ана Брнабић. Она је истакла да се опозиција није „нарочито порадовала овом ударцу организованом криминалу“, додајући да су већ сутрадан наставили да повезују Вучића и његову породицу са најстрашнијим злочинцима.

Секретар ДВТ-а дао отказ након саслушања у полицији

Прочитајте још:  Полиција и тужилаштво у просторијама "Поште Србије"

Зорић: Није било притиска да поднесем оставку

Београд /// Томо Зорић, доскорашњи секретар Државног већа тужилаца, потврдио је да је поднео оставку из моралних разлога. У краткој изјави за Данас Зорић је истакао да се на овај корак одлучио након што је доказао истинитост својих тврдњи како би ставио тачку на цео случај. Према његовим речима, нико није на њега вршио притисак да поднесе оставку, напомињући да се ради о личном чину.




Подсетимо, Зорић је заједно са заменицом Другог основног тужилаштва у Београду Милицом Љубичић, присуствовао хапшењу Милоша Ђукановића, који је у склопу полицијске акције против групе Вељка Беливука, приведен на информативни разговор. И Зорић и Љубичић су изјаве о овом случају дали полицији. Kако је Зорић у ранијем разговору за Данас истакао, он се са Ђукановићем нашао како би му овај предао плаћене рачуне за струју, имајући у виду да користи стан који изнајмљује Зорићева мајка. Ову тврдњу Зорић је, према сопственим речима, документовао током разговора у СБПОK-у.

Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) је у јучерашњем саопштењу оценило да је одлука Томе Зорића да поднесе оставку моралан чин вредан сваког поштовања, додајући да сматрају да је томе претходио жесток и непримерен притисак унутар тужилачке организације.

„УСТ налази да би државни, па тако и правосудни функционери, морали да имају изразито висок осећај за одговорност, укључујући и моралну, те у том смислу можемо само да похвалимо храбру и надасве моралну одлуку Томе Зорића да, штитећи пољуљани углед правосудног органа само на основу индиција, поднесе оставку. УСТ подсећа да у истој правосудној организацији, други људи на много значајнијим позицијама, суочени са много озбиљнијим сумњама да нису поштовали минимум моралних норми, нису подносили оставке“, саопштено је. В. Ј.

Прочитајте још:  Ухапшен мађионичар Ђорђевић: Несуђени купац Мегатренда задржан у полицији

[table id=1 /]



В. Јеремић / ФоНет

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *