Србија обележава Сретење — Дан државности

0

(Фото: Црквени календар)

Србија данас обележава Сретење — Дан државности у знак сећања на 15. фебруар 1804. када је подигнут Први српски устанак под вођством вожда Карађорђа и када је 1835. године донет Сретењски устав, први модерни Устав Србије.

Председница Владе Србије Ана Брнабић и председница Републике Српске Жељка Цвијановић присуствоваће свечаној државној церемонији обележавања Дана државности Србије.

Премијерка Ана Брнабић положиће венац код споменика вожду Карађорђу и говориће на свечаној церемонији прославе Сретења.

Председник Србије Александар Вучић уручиће поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међу добитницима одликовања су руски вајар Александар Рукавишњиков, аутор споменика Стефану Немањи, редитељ Емир Кустурица, патријарх московски и све Русије Кирил, као и редитељ Предраг Гага Антонијевић и сценаристкиња „Даре из Јасеновца“ Наташа Дракулић.

Постхумна одликовања биће уручена и лекарима који су преминули током борбе са вирусом корона.

Признање ће бити додељено и познатом рок музичару Бори Ђорђевићу.




Поводом обележавања Дана државности Србије, по наређењу председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, припадници Гардијског батаљона извршили су у недељу почасну паљбу са Савског платоа на Калемегдану испаљивањем 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа.

Дан државности Србије се славио до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, након чега је укинут, да би у Србији поново почео да се слави од 2002. године.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *