У Србији жели да инвестира 70 одсто дијаспоре

0

Foto: Pixabay

Седамдесет одсто припадника српске дијаспоре изразило је спремност да инвестира у својој земљи, а 74 одсто испитаника сматра да би наши сународници из иностранства требало да имају макар равноправан, ако не и повлашћен статус приликом инвестирања у Србији и Републици Српској, показало је истраживање којим је координирала Теслина научна фондација из САД и Србије, преноси портал Н1.

Чак 93 одсто испитаника изразило је уверење да би деца наших људи рођена у иностранству требало да имају иста права на школовање у матици као и деца грађана Србије, а више од 87 одсто мисли да дијаспора треба да има право гласа у матичној земљи.




Више од 70 процената испитаника до сада није гласало на изборима у Србији из земаља у којима бораве, а упоредо са регулисањем бирачког права 90,8 одсто анкетираних мисли да је потребно поново оживети рад Скупштине дијаспоре, која би требало да има своје представнике и у Скупштини Србије.

Поред тога, став 85 одсто испитаника је да би нашим сународницима у дијаспори требало омогућити електронско гласање, а 94,5 одсто дели мишљење да би дијаспора и матица требало активно да учествују у припреми будућег Националног програма Србије и свих Срба света, којим би били обухваћени национални интереси Србије и Републике Српске.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kао важан део плана јачања сарадње матице и дијаспоре је свакако и формирање Министарства дијаспоре у Србији и Републици Српској, што је потврдило 91,2 одсто испитаника, док 94 одсто сматра да је потребно да се Србија укључи у организацију српских клубова у региону и дијаспори.

Прочитајте још:  Амбасадори Квинте поручили да је Косово независно и да подржавају све његове одлуке

Скоро сви испитаници, односно 98,9 одсто, мисле да је неопходно веће укључивање дијаспоре у отварање „мини бизниса“ са инвестицијама из дијаспоре, са државним гаранцијама и могућношћу права на пензионисање за повратнике који су инвестирали у матицу.




Самим тим, 78 одсто анкетираних мисли да је сређивање документације за дијаспору приоритет у јавним службама матичне земље, док 66,1 одсто сматра да би повратници из дијаспоре, уз право на пензију, морали да имају и право на увоз без царина и пореза.

Нешто мање од половине, тачније 46,6 одсто испитаника, не зна довољно на ком нивоу је сарадња верских институција у матици и дијаспори, али се сви слажу да је веома важна улога Српске православне цркве у јачању јединства народа и државе, а самим тим и у јачању сарадње матице са дијаспором.

Пројекат истраживања „Теслин народ – Матица и дијаспора на истом путу“ подржала је и суфинансирала Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије.

[table id=1 /]



Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *