У Србији жели да инвестира 70 одсто дијаспоре

0
Foto: Pixabay

Седамдесет одсто припадника српске дијаспоре изразило је спремност да инвестира у својој земљи, а 74 одсто испитаника сматра да би наши сународници из иностранства требало да имају макар равноправан, ако не и повлашћен статус приликом инвестирања у Србији и Републици Српској, показало је истраживање којим је координирала Теслина научна фондација из САД и Србије, преноси портал Н1.

Чак 93 одсто испитаника изразило је уверење да би деца наших људи рођена у иностранству требало да имају иста права на школовање у матици као и деца грађана Србије, а више од 87 одсто мисли да дијаспора треба да има право гласа у матичној земљи.
Више од 70 процената испитаника до сада није гласало на изборима у Србији из земаља у којима бораве, а упоредо са регулисањем бирачког права 90,8 одсто анкетираних мисли да је потребно поново оживети рад Скупштине дијаспоре, која би требало да има своје представнике и у Скупштини Србије.

Поред тога, став 85 одсто испитаника је да би нашим сународницима у дијаспори требало омогућити електронско гласање, а 94,5 одсто дели мишљење да би дијаспора и матица требало активно да учествују у припреми будућег Националног програма Србије и свих Срба света, којим би били обухваћени национални интереси Србије и Републике Српске.

Kао важан део плана јачања сарадње матице и дијаспоре је свакако и формирање Министарства дијаспоре у Србији и Републици Српској, што је потврдило 91,2 одсто испитаника, док 94 одсто сматра да је потребно да се Србија укључи у организацију српских клубова у региону и дијаспори.

Скоро сви испитаници, односно 98,9 одсто, мисле да је неопходно веће укључивање дијаспоре у отварање „мини бизниса“ са инвестицијама из дијаспоре, са државним гаранцијама и могућношћу права на пензионисање за повратнике који су инвестирали у матицу.
Самим тим, 78 одсто анкетираних мисли да је сређивање документације за дијаспору приоритет у јавним службама матичне земље, док 66,1 одсто сматра да би повратници из дијаспоре, уз право на пензију, морали да имају и право на увоз без царина и пореза.

Нешто мање од половине, тачније 46,6 одсто испитаника, не зна довољно на ком нивоу је сарадња верских институција у матици и дијаспори, али се сви слажу да је веома важна улога Српске православне цркве у јачању јединства народа и државе, а самим тим и у јачању сарадње матице са дијаспором.

Пројекат истраживања „Теслин народ – Матица и дијаспора на истом путу“ подржала је и суфинансирала Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Н1

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.