ЗНАKОВИТА ЧЕСТИТKА: Вартоломеј назвао Порфирија ПАТРИЈАРХОМ СРБИЈЕ, а СПЦ – ЦРKВОМ СРБИЈЕ!

0

Васељенски патријарх Вартоломеј упутио је честитку новоизабраноме патријарху у Београду Порфирију Перићу – објављено је у Цариграду, а уз мноштво куртоазних и протоколарних ријечи, Вартоломеј Српску павославну цркву (СПЦ) назива ЦРKВОМ СРБИЈЕ ( Ἐκκλησίας Σερβίας).

Службена титула патријарха по Уставу СПЦ, подсјетимо, гласи: Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и ПАТРИЈАРХ СРПСKИ, пише Владимир Јовановић у тексту објављеном на страницама црногорског портала Антена М.

Вартоломеј није ословио Порфирија ни са „Његова Светост”, него за титуларни степен ниже – Ваше БЛАЖЕНСТВО тј. БЛАЖЕЊЕЈШИ (Μακαριώτατε).

Уобичајено је да се патријарси титулишу са Ваша Светости, а титуларни нижи степен имају архиепископи, а некад и митрополити – Ваше Блаженство или Блажењејши.

Цитирајуц́и Свето писмо, Вартоломеј је у честитки навео:
„Данас смо поново доживјели сцене из Ђела апостолских, за вријеме рада вашег Светога сабора, након што смо обавијештени о достојном избору ВАШЕГА богороднога БЛАЖЕНСТВА за насљедника недавно упокојенога у Господа патријарха Иринеја“.

Иначе, Иринеј Гавриловић је, слиједећи Русе, писмом оштро протестовао код Вартоломеја због давања аутокефалије Православној цркви Украјине, као и перспективе да Цариград призна Македонску и Црногорску православну цркву.

СПЦ је 2019, док је Иринеј био патријарх, одлуком Синода, препоручила свом свештенству да, због украјинске аутокефалије, уопште не саслужује са свештенством Васељенске патријаршије! Архијерејски сабор, највећи орган управљања у СПЦ, донио је одлуку да неће признати украјинску аутокефалију, етц.

Цариград је, између два Васељенска сабора, једина надлежна катедра за признање неке нове помјесне аутокефалије, што Руси, али и Срби, на примјеру Украјине – оспоравају.
Очигледно алудирајаући на ту проблематику, Вартоломеј Порфирију препоручује да се држи управо светих канона Цркве:

„Желимо, БЛАЖЕЊЕЈШИ, свети брате, да ваше започето патријарховање буде дуго, непомуц́ено, добродушно, освец́ено Духом Светим и освец́ено кроз Њега. Нека ваша чврста придржавања Божанских и светих канона, али и мученички освештана пракса и традиција Цркве, која је сачувана у текстовима, ђелима и нашим старинама, буде чврст и непоколебљив темељ вашега пастирскога старања”.

Порфирију напомјње Вартоломеј и да им је Мајка Црква у Цариграду, да је Васељенска патријаршија посветила Светога Саву Српског као (архи)епископа, али наравно ни ријечи да су му тада дали аутокефалију, како Срби у новија времена неосновано тврде.

Став Цариграда је да су Срби први пут 1879. добили своју аутокефалну Цркву.
Вартоломеј на крају пише Порфирију:

„Честитамо вам с надом и радујемо се заједно с вама из Мајке Цркве Цариградске, која је родила, одгојила и непрестано одговорно покрива све помјесне цркве рођене од Њезина Пресветога Тијела, укључујуц́и и вашу Цркву, због данашњега блаженога, од Бога одређенога вашега избора“.

Интересантно, честитку је Порфирију Перићу упутио и БЛАЖЕЊЕЈШИ Епифаниј, митрополит кијевски, поглавар од 2019. аутокефалне Православне цркве Украјине.

Погледајте факсимиле…

alt

alt

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Слободна босна

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.