Данас славимо великог СРПСKОГ СВЕЦА и оснивача српске државе!

1

Sveti Simeon Mirotočivifoto: Baloncici/Shutterstock

Српска православна црква и верници данас обележавају преподобног Симеона Мироточивог.

Верници Српске православне цркве данас обележавају празник посвећен великом српском свецу, Светом Симеону Мироточивом. Овај светац посебно је слављен и поштован у Срба широм света, као велики владалац српског народа, ујединитељ српских земаља, творац независне српске државе, бранитељ Православља и истребитељ јереси.

Велики подвижник, преподобни отац наш Симеон Мироточиви – Стефан Немања, био је најпре велики владалац српског народа, ујединитељ српских земаља, творац независне српске државе.

Kада је утврдио темеље српске државе и веру православну у држави, тада, по примеру свога сина Саве, примио је монашки чин у манастиру Студеници 1195. године и добио име Симеон. Жена његова Ана, такође је примила монашки чин у истом манастиру и добила име Анастасија, након чега се повукла у женски манастир.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

После две године иночества у Студеници, Симеон је отишао на Свету Гору, најпре у манастир Ватопед, заједно са Савом. Отац и син проводили су дане и ноћи у молитви. Ту су саградили шест параклиса, Спаситељу, Бесребреницима, светом Георгију, светом Теодору, Претечи и светом Николају. Преминуо је 13. фебруара 1200. године у манастиру који је са својим сином Савом изградио на Светој Гори.

Сава је његове мошти пренео 1208. у Рашку, да би над њима измирио старију браћу, будућег краља Стефана Првовенчаног и најстаријег Вукана, који су се борили за власт. Мошти су му положене у манастиру Студеница, његовој задужбини.

Претпоставља се да нема српске цркве у којој није приказан његов лик, а посвећена му је и капела у резиденцији српског патријарха у Београду, пише Магазин Новости.

Прочитајте још:  На Светој Гори Срби су, поред Хиландара, основали још један манастир

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *