Вучић у интервјуу који је провокативно најављиван: Снајпер никад нисам држао, не правимо српски свет

0
Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Председник Србије Александар Вучић поручио је синоћ у интервјуу босанскохерцеговачкој Телевизији Фејс да је неопходна сарадња у региону, јер је то пут да земље напредују и развијају се и спрече да сви млади оду у иностранство, јер то значи пропаст свих наших земаља.

У разговору са новинаром Сенадом Хаџифејзовићем, који је најављиван ових дана провокативним трејлером на Јутјубу, Вучић је пре свега истакао да његови позиви на сарадњу, економско и инфраструктурно повезивање и указивање да смо у региону јачи када говоримо једним гласом, нису никакво стварање „српског света“, како то, према Хаџифејзовићу говоре поједини лидери из региона.

На утисак водитеља да је донација вакцина Србије БиХ, што је и био повод Вучићевог одласка у Сарајево, пораз власти у БиХ, Вучић је рекао да он мисли другачије, јер људи у БиХ, како је чуо од једног члана Председништва, имају проблем и због много нивоа одлучивања.
„Не мислим да је то пораз било кога овде, него свих нас, јер се нисмо удружили да заједнички делујемо“, рекао је Вучић.

Вакцина је важна како би се сачували животи људи, али важније је шта ћемо у будућности да урадимо.

Никад нисам изговорио синтагму „српски свет“

Можемо, рекао је Вучић, или да иступамо са једним гласом или са два гласа, а не са 16 које нико неће да слуша, на основу којих увек могу да нас посвађају и да гледамо само како да опањкамо једни друге.

„Тако ништа нећемо да урадимо“, поручио је он.

„Коме не одговара да направимо фитосанитарне и ветеринарске инспекције, да нам камиони не чекају по три, четири дана, да људи пролазе без проблема, да од Тузле до Београда дођете за сат и 40 минута…“, рекао је Вучић.

На Хаџифејзовићеву примедбу мисли ли на „Мали Шенген“, Вучић каже да то свако може да зове како жели, на шта је Хаџифејзовић узвратио да га неки називају „српски свет“.

„Српски свет? А што није Бошњачки свет?“, упитао је Вучић, а уследио је одговор: „Зато што ће у српском свету бити више Срба него Бошњака“.
„Ко то сматра, показује колико је кратковид. Никад нисам изговорио синтагму „српски свет“. За мене је важно да развијамо економију“, рекао је Вучић и упитао:

„Јесу ли Бошњаци у Новом Пазару исти као и они у Сарајеву? Јесу. Мислите да њима не одговара да дођу до Сарајева“.

На констатацију водитеља да су њега (Вучића) оптуживали да оба крака ауто-пута Сарајево – Београд, иду преко Тузле и Бијељине, односно преко Пожеге и Вишеграда, што се види као спајање територијално РС и РС, Вучић је упитао: „А, куда бисте да иде?“ и додао да се Србија не меша куда ће кроз БиХ проћи ауто-пут, и да што се Србије тиче, може да иде и преко Горажда.

Вучић је истакао да Београд предлаже да са БиХ ради заједно.

„Шта год хоћете – можемо“, рекао је Вучић и додао да Србија може да прихвати и концесију у БиХ, јер има новца, али и приметио да ако у Србији плата буде 150 евра већа него у РС и БиХ, доћи ће до тога да ће сви из те државе прелазити у Србију. На оптужбе да прави „српски свет“, казао да је можда на то мислио пре 30 година, као „балавац“.

„Можда нисам тада разумео шта се све збива. Али за мене је нови свет да дођете и видите брзу пругу од Београда до Новог Сада. То је за мене нови свет, нова Србија. За то морате да радите, да се повезујемо“, поручио је он.
Србија не помиње отцепљење РС и њено припајање Србији

Рекао је да се наслушао како је наводно снајпером убијао људе у Сарајеву.

„Снајпер никада нисам држао у рукама. Глупости и лажи не могу да слушам. Нисам пуцао, али сам био на Палама, радио свој посао“, нагласио је он.

„Окренуте се будућности, размишљајте о послу. То је потребно БиХ и нама. Само се магарац не мења“, нагласио је он, а на додатно питање да ли се стварно променио, казао је да је политичку странку променио и све рекао народу, а да они који сумњају имају право на то.

„Не мењате земљу, род, име И презиме И за кога навијате. Ако не читате књиге, не образујете се, не мењате себе онда сте магарац“, подвукао је он.

На наводе да је агресор Вучић је подсетио да су и у прошлом рату куће Вучића спаљене, иако Вучићи нису никоме ништа нажао учинили и додао да разуме све прогнане и породице жртава, и да зато сматра да је време да гледамо у будућност.

Вучић је нагласио да је све ствар поверења и договора, те указао да Србија не помиње отцепљење РС и њено припајање Србији.
На констатацију да дозвољава да о томе говори Милорад Додик пред њим, Вучић је подсетио да је Сулејман Угљанин пред Шефиком Џаферовићем у Новом Пазару говорио о угњетавању Бошњака у Србији и тражио припајање БиХ, а да то нико није замерио Џаферовићу.

Истакао је да је потребно веће поштовање међу народима у БиХ, а тако и веће поштовање Бошњака према РС.

„Нико не прича о цепању, прављењу нових држава. Причамо само да радимо заједно. Ја гарантујем да ће Србија да поштује међународно право, Дејтонски споразум. Предвиђам да ћемо да вам нудимо сарадњу. Волим РС и то не кријем, а волим и БиХ“, подвукао је он.

Упитан за однос са Додиком, казао је да је добар с њим као и са свима другима, и да не морају да мисле исто.

„Никада нећу враћати наше односе са РС на време Милошевића и Караџића“, истакао је Вучић.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.