Ужице: На 8.март протест против нове МХЕ на брани језера Врутци

0

Невладина организација из Ужица Либерграф позвала је грађане да се у понедељак 8. марта у 17 часова окупе на протесту испред градске управе. Разлог протеста је, како тврде, противљење изградњи нове мини-хидроцентрале на брани језера Врутци, са којег се Ужице снабдева водом.

У Либерграфу тврде да су у Просторном плану подручја посебне намене “Слив акумулације Врутци” на брани тог језера уочили да се, поред постојеће МХЕ Врутци налази уцртана још једна, за сада непостојећа МХЕ.

Напомињу и да су прошле јесени дошли до информација да се на брани Врутци одвијају припремни радови за изградњу још једне МХЕ.

“Велики део Ужичана је чуо за МХЕ Врутци, коју су чак и поједини министри Владе Србије означили као један од главних узрока прекомерног загађења цијанобактеријама, током зиме 2013/14. године”, наводи се у саопштењу Либерграфа објављеном на фејсбуку 2. фебруара.

У Либерграфу кажу и да је за поменуте радове ЈВП Србијаводе расписало јавну набавку на којој је победило предузеће Хидро-Тан д.о.о. из Београда.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Оно је у власништву Драгана Kлисуре, човека који се често доводи у везу са кумом председника Србије, Николом Петровићем, који поседује бројне мини-хидроцентрале у Србији.

“Све ово не би било спорно да на основу Закона о информацијама од јавног значаја од Министасртва грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре нисмо дошли до податка да ЈВП Србијаводе нема грађевинску дозволу за радове који се на брани изводе”, стоји у саопштењу Либерграфа.

Додају и да су министарству упутили захтев за инспекцијски надзор, као и да очекују њихов одговор.

Прочитајте још:  УСТАША ХОЋЕ ДА ОТИМА ВЛАСТ У СРБИЈИ! И злогласни Домагој Маргетић на 'протесту против насиља' у Београду!

Према њиховим речима, тренутно се чини као да од самих грађана Ужица не зависи да ли ће и до када користити воду из вештачког језера у Врутцима.

Језеро је саграђено средином осамдесетих година прошлог века, у годинама када се градило и језеро Заовине на планини Тари.



У последњих седам година цветање цијано-бактерија се понављало, али никад никад није било у обиму као пре седам година.

Током инцидента на језеру крајем 2013. и почетком 2014. године који је привремено оставио цео град без здраве воде, језеро је практично било “обојено” у љубичасту боју.

На лучној брани високој око 70 метара, таложила се пена љубичасте боје, па је језеро због свега тога било у карантину и вода из њега се није употребљавала.

Водоснабдевање Ужица у међувремену је решено изградњом модерније фабрике за пречишћавање воде.

ГРАД УЖИЦЕ ПРОГЛАСИО МОРАТОРИЈУМ НА ГРАДЊУ МХЕ
Град Ужице иначе је 2019. године прогласио привремени мораторијум на градњу мини-хидроцентрала, када је након протеста мештана села Биоска, спречена изградња МХЕ на потоку Рочњак који се улива управо у језеро Врутци.

Са врела на којем извире Рочњак, питком водом се снабдевају мештани околних села.



Ипак, поред мораторијума, представници Града Ужица недавно су изјавили да он не важи за већ изграђену МХЕ на реци Приштавици која протиче кроз атар села Равни на Залтибору.

То је, како су пренеле ужичке Вести, образложено тврдњом да мораторијум не важи ретроактивно, јер је МХЕ на Приштавици изграђена пре него што јемораторијум усвојен.

У борбу против МХЕ у Србији годинама се истичу Покрет Одбранимо реке Старе Планине и декан Шумарског факултета у Београду Ратко Ристић.

Прочитајте још:  УЖИВО: Почео протест испред РИК-а (Видео)

Они тврде да корист од њих имају само инвеститори, да се њиховом изградњом уништава природа и живи свет у рекама, а добија занемарљив проценат “зелене” електричне енергије.

[table id=1 /]



Либеграф

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *