ИШЧЕНKО: Лукашенко ипак надиграо Запад – У Белорусији нема тајкуна који би земљу растурили као Украјину

0

Лукашенко (Фото: РИА)

Ишченко објаснио зашто Белорусија још увек није постала антируска попут Украјине
Политиколог Ростислав Ишченко указао је на околности захваљујуц́и којима је Минск успео да спречи развој догађаја у земљи према украјинском сценарију.

После распада СССР-а, у Украјини и Белорусији одвијали су се исти политички процеси, усмерени на приближавање Русији. Међутим, до сада се Kијев потпуно нашао у орбити западног утицаја и озбиљно покварио односе са Москвом, док Минск успешно наставља да гради Савезну државу.

Политиколог Ростислав Ишченко скренуо је пажњу на разлоге за такве разлике у судбини два братска руска народа.



Стручњак је одмах приметио да су Леонид Kучма и Александар Лукашенко на власт дошли „под паролама интеграције са Русијом“. Међутим, украјински лидер се ослањао на представнике постсовјетске елите у својој земљи, док је белоруски председник био принуђен да се суочи са онима који су долазили из совјетске партијске номенклатуре.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Стога је Лукашенко током свог првог, или једног и по мандата, морао да се усредсреди на масе. Одржао је своја обец́ања о интеграцији и приближавању Русији“, објаснио је Ишченко.



Kао резултат, у Белорусији није било велике приватизације. Ова околност, пак, није дозволила да се олигарси формирају као класа. Државна имовина постала је главни фактор у формирању економије земље, што је искључило дубоки продор приватних пословних лобиста у државне структуре.

Минск је био изложен снажном притиску Запада, услед чега је био приморан да се у великој мери придржава Русије.

Међутим, након јачања положаја своје земље, Лукашенко је покушао да побољша односе са државама Европе и Сједињеним Државама.

Прочитајте још:  Кијевски политиколог: Руски свет је копија Велике Србије 30.08

Напослетку, западни утицај у Белорусији је знатно премашио руски утицај у периоду пре покушаја да се тамо понови Евромајдан.

Такво стање ствари довело је до наглог погоршања ситуације у земљи, што је приморало белоруског председника да преиспита политички курс и коначно се увери да је првобитни избор за интеграцију са Русијом био исправан.

[table id=1 /]



Wебтрибуне.рс

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *