ОТВАРАЈУ ВАТРУ ПО ДЕЦИ ДОНБАСА: Најмлађе има три године! Овако се живи на првој линији фронта (ВИДЕО)

0

#SaveDonbassPeopleFromUkrArmy (Фото: amihailenko.livejournal.com)

Горловка је једно од најкритичнијих места на мапи Доњецке Народне Републике. Недавно је украјинска војска више пута отворила ватру на периферији града. Баш у то време деца из села Шахта 6/7 враћала су се кући после школе.

Новинар ТВ Унион Александар Мозговој и сниматељ Тимур Колесник посетили су село Зајцево. Ово је предграђе Хорливка, где је остало врло мало људи. Тамо је немогуће живети због непрестаних борби.

„Забрањено је заустављање на овој деоници пута, на шта речито упозорава знак поред пута:„ Опрез, снајпер !!! “, чује се глас репортера иза кулиса, у тренутку када филмска екипа улази на територију села.

У самом селу доњецке новинаре дочекују пусте улице и трагови артиљеријског гранатирања, укључујући и недавна.

„Од почетка недеље Зајцево нису заобилазили извештаји са фронта. Просечно педесет граната дневно. Таквим интензитетом оружане формације Украјине гранатирају територију Републике. И скоро сваки други погодак је у правцу Горловке “, рекао је Мозговој.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Улица Полетаева, 119. Разбијене куће уништене гранатама, напуштене од стране својих власника, очигледно у журби.

У једној од ових кућа, у летњој кухињи, на столу је још било брашна, оклагија и ренде за поврће.

А таквих напуштених кућа у Зајцеву је све више, што се иде ближе северном делу села, које је у суседству са положајима на првој линији и под сталном је непријатељском ватром.

Мештана је свега неколико. Љубов Трошина је једна од ретких која је остала у селу.

„Разбијене колибе, сви су отишли. Три или четири породице. Све. Иначе има празних кућа “, рекла је.

Прочитајте још:  С ким је Украјина у рату – са монахињама, са свештеницима

Међу онима који нису нигде ишли, и Неља Дзјуба. Рођена је у години завршетка Другог светског рата, а сада живи свој живот у условима текућег рата.

2014. и 2015. године провела је много дана и ноћи у свом подруму, бежећи од украјинског гранатирања. Тада је наступио период релативног примирија. И ево га опет. Неља Степановна је новинарима показала услове у којима морају да преживе. Она каже да ће бити довољно конзервираних резерви у случају нечега. Својим рукама је прекрила краставце, паприку, џем.

После гранатирања, које се догодило тачно на Божић 2017. године, када је неколико граната експлодирало управо у дворишту, пас Даша је практично престао да напушта своју кућицу. Али она испуњава своје дужности кућног чувара, што је јасно рекла гласним лајањем.

На споменику погинулим цивилима Зајцева налазе се каранфили. Подигнут је прошле јесени. Штавише, самостално.

Током свих година рата, 15 људи су постали жртве украјинског гранатирања у селу. Али ако се тренутно погоршање развије у активну фазу, списак туге сигурно ће се допуњавати, сигуран је начелник села Едуард Черкашин.

„Људи су већ изгубили навику да се боре. Нервни систем се мало смирио. Због тога људи можда неће реаговати на време и, рецимо, неће се сакрити у подрум, као што се раније догађало“, казао је он.

Овде, на 600 метара од украјинских положаја, живи породица са троје деце. Најмлађа, Саша, има три године. На питање како сте, она одговара: „Нормално“.

Најстарији,Јарослав, има 12 година. Похађа шести разред и сања, чим се у његовој улици појави интернет, да отвори свој Јутјуб канал.

Прочитајте још:  Швајцарске банке запретиле да ће затворити рачуне Руса

И има шта да каже свету сваког дана.

[Видео снимак са адресе https://youtu.be/nUE9s5bHxu4 више није доступан зато што је YouTube налог повезан са овим видео снимком укинут.]

Нема куда да се иде и нема разлога, признаје бака деце Наталија, која је тражила да се не наводи њено презиме.

Пензија је једва довољна. Помаже у састављању краја с крајем, сфармом без које нема ничега. Козе, зечеви, кокоши, помало свега.

На питање како животиње реагују на гранатирање, рекла је: „Те године су јарићи напуштени, нису донети на свет. Козе су имале побачаје. Оне су управо биле тамо на испаши и појуриле, отргле се, потрчале овамо. Извукле су сву ужад и покидале их“.

Обраћајући се украјинској војсци, цивили понављају једно: Престаните да пуцате. Уморни од свега овога, желимо мир. Нормално је да деца одрастају у миру …

Правда

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *