Кажем Иран, а мислим Русија: Зашто је Американцима потребан нови систем ПРО на Аљасци

0

Иранска војска. (Фото: Јутјуб)

Сједињене Државе распоређују додатни елемент противракетне одбране на Аљасци, тврдећи да је он неопходан за заштиту од могућег ракетног удара из Ирана или Северне Кореје, док руски експерти оцењују да се иза свега крију агресивне намере према Русији.

Радар великог домета Американци су почели да граде 2018. у ваздухопловној бази Клир ер форс на Аљасци. Тај војни објекат функционише од средине прошлог века и сматра се једним од најважнијих у систему противракетне одбране САД. Било је планирано да радар буде пуштен прошле године, али је рок померен због пандемије, а ових дана саопштено је да су радови у завршној фази.

Повећање домета, откривање лансирања ракета на растојању већем од хиљаду километара, селекција борбених блокова и лажних циљева — само су неке од карактеристика новог система.

Систем ПРО на Аљасци усмерен против Русије и Кине

Иако Американци званично наводе да њиме штите континентални део САД од могућих напада Ирана и Северне Кореје, руски експерти подсећају да су слично образложење давали и кад су распоређивали систем ПРО у Европи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Иранске ракете са интерконтиненталним дометом не постоје, а и да постоје, вероватно би летеле најкраћом рутом, преко Европе и Атлантика према Сједињеним Државама, истиче војни експерт Алексеј Леонков. Он додаје да када је реч о Северној Кореји, лансирање ракета на Сједињене Државе, преко Аљаске, кроз подручје у ком се налази противракетна одбрана — представља потпуну бесмислицу.

„У суштини, зона размештања противракетне одбране постоји само са једним циљем — да блокира лансирање балистичких ракета у случају глобалног сукоба са Русијом. Или са Кином“.

Прочитајте још:  Влада САД прогони научнике у име „Кинеске иницијативе"

Леонков подсећа да постоје још две такве зоне: у Пољској и Румунији. Пољски део није завршен, док је румунски у најбољем стању. Поред тога, међу извештајима америчког аналитичког центра Ранд налази се и извештај о модернизацији америчког противракетног одбрамбеног система, где је црно на бело написано да је ова модернизација првенствено усмерена против Русије и Кине, појаснио је експерт.

„Русија и Кина располажу хиперсоничним комплексима, а новом америчком противракетном одбрамбеном систему је потребан управо радар који Американци постављају на Аљасци. Поред њега, постојаће и ешалон сателита, који ће одређивати путању лета хиперсоничних комплекса. Односно, Американци могу да причају шта хоће јавности, али њихови планови су потпуно другачији од званичних тврдњи“.




САД не трпе конкуренцију

Војни стручњак Виктор Литовкин је сагласан да се САД не бране од Ирана, нити од Северне Кореје, већ од Русије и Кине које су једине способне да нанесу невиђену штету Сједињеним Државама.

„Најсмешније је то што ни Русија, ни Кина не планирају да нападају САД. То уопште нису агресивне земље, за разлику од Сједињених Држава. Једини председник који није ратовао је Доналд Трамп. Остали председници су увек негде водили ратове. И сада Бајден тек што је преузео кормило Сједињених Држава, а већ је нанео удар Ираку“.
Литовкин истиче да САД покушавају да одбране своју територију како би некажњено нападали све остале, да би штитећи себе стекли једнострану војну предност. Он појашњава да је то бесмислено, јер Русија има ракете које могу да пробију било који противракетни одбрамбени систем, што и спутава америчку војну агресију на Русију.

Прочитајте још:  Зеленски Западу: Не будите кукавице!

„Они испољавају и све остале врсте агресије, од политичке па до економске. Санкције су практично агресија. Информативна и психолошка агресија на нашу земљу је када припремају свакакве фејкове, спремају људе попут Наваљног, организују обојене револуције. Американци не трпе конкуренцију са другим независним државама попут Кине и Русије. Зато широм света граде противракетне одбрамбене системе како би стекли једнострану војну предност и наставили хибридну агресију на више праваца“.

[table id=1 /]



Татјана Булатовић / Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *