И те 2008.био је март, и причало се о приватизацији, стратешким партнерима, страним инвестицијама…

0

Косово и Метохија (Фото: EPA/ALBAN BUJARI)

Читање старих вестију је као листање породичног фото-албума. Са сетом се присећате старих времена, гледате како сте изгледали срећно, смешно, наивно и како више ништа није исто.

Ипак, то важи само за фото-албуме. Читајући архиву вестију схватите да осим што сте старији готово се ништа друго није променило (на боље, а били сте сигурни да хоће) док сте и даље наивни, смешни, а срећни нисте били ни онда, данас још мање.

Почетком марта 2008 године, објављена је вест* како је (тадашњи) Министар за економију Млађан Динкић изјавио да ће “Србија, ако настави пут према Европској унији, имати повећан раст страних инвестиција и оценио да би тај прилив могао да буде више од пет милијарди евра годишње”. Уз то је истакао да “Србија већ четири године бележи високе стопе привредног раста, као и да је многоструко порасла штедња у банкама”.




“Очекујем живо тржиште некретнина у Србији, јер су овде покренути незаустављиви процеси реформи и мислим да ће оно донети Србији још много страних инвестиција”, поручио је Динкић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тржиште некретнина у Србији, посебно у Београду и Новом Саду, према његовим речима, изузетно је атрактивно и забележиће прави економски бум, ако се наставе почети трендови, причало се тада.

Динкић је објаснио да је само у Београду годину раније, 2007., изграђено око седам хиљада станова, да се тражња у Београду процењује на око 100.000 нових станова и додао да ће то сигурно привући нове стране инвеститоре.

Говорећи о приватизацијама интересантним за инвеститоре у области некретнина, Динкић је за 31. март најавио аукцијску продају Генекса, као и скору приватизацију Прогреса, хотела Славија и Шећеране Београд.

Прочитајте још:  НАТО шенген: Да ли ће војска Алијансе моћи слободно да се креће кроз Србију?




И то није све, како би рекли већ прослављени понуђачи свега и свачега у специјализованим ТВ емисијама.

Током марта очекивао се тендер за стратешког партнера за хотелски комплекс на Старој планини, убрзо затим и приватизација бања, прво бање Меркур у Врњачкој Бањи и Бање Kовиљаче, додао је Динкић тада.

Директор медијске групе Економист Биљана Степановић оценила је да је оваква конференција показатељ жеље Србије да сарађује са светом, али и света да сарађује са Србијом.

“За оне из иностранства који су се двоумили да дођу верујем да је овај догађај знак да нема места сумњи и да живот тече даље”, истакла је она и оценила да би свако у Србији требало да се изјасни да ли је за даљу сарадњу државе са светом хвалоспевало су једни другима режим и послушници без битније разлике онда као и данас, ако је некоме уопште и битна разлика у достојанству које је тада понегде још и постојало.

Штедња у банкама је порасла, само се са државног пребацила на приватне рачуне функционера једних за другим режимом. Продато је све што се могло, хотели, банке, зграде, земљиште… а онда се почело са оним што не може – државним суверенитетом, територијом, војском, историјом, културом, народом и његовим здрављем, децом, вером…




Сада све зависи од тога да ли гледате из њиховог или нашег угла, напредак је ту. Влада Српска напредна странка, од некадашње до данашње власти лопов ученик надмашио је лопова учитеља па свему што се сматра симболом државности, барем по причи оних на власти, кроз спонтану контра-транзицију додали смо само једну реч. Тако сада имамо нове појмове – грађевинску мафију, стечајну мафију, спортску мафију, царинску мафију а ту је и културна мафија и, наравно, чак и државна мафија настала симбиозмом национализованих мафијашких клнова и присвојених државних атрибута од стране њених представника (и председника). Као у слатко од снова тихо и неприметно у криминал је потонуло све.

Прочитајте још:  ЗАВРШНА КОНВЕНЦИЈА НАЦИОНАЛНОГ ОКУПЉАЊА: Да одлучују грађани - Србија је закон!

Амбициозни млади људи деле се у две групе – на оне који би да себи прокрче пут у мафијашкој власти и постану део исте и оне који би што даље побегну од свега, преко границе или више њих. И једни и други то желе да постигну на било који начин.

Иако све изледа исто, нешто се ипак мења – један те исти круг људи зачаурених у држаним фотељама ротира се као буренце колта у руском рулету.

Сви су ту али само један ће опалити у слепоочницу народа. Што дуже играмо, шансе да се то догоди су све веће, а играмо већ превише, превише дуго.

http://www.rtv.rs/sk/ekonomija/dinkic-ocekuje-ekonomski-bum-investicija-u-srbiji_51692.html

Иван Максимовић / Српски став

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *