Прва истрага о ратним неделима НАТО-а у Републици Српској

0

Припреме у Сарајеву за долазак генералног секретара Јенса Столтенберга у Сарајево (Фото EPA/Fehim Demir)

Дешавањима с краја протеклог рата у БиХ и страдањем цивила када су снаге НАТО-а засуле бомбама Републику Српску, почели су однедавно да се баве добојски тужиоци. Предмет њиховог интересовања су жртве које су страдале током агресије западне војно-политичке алијансе. Реч је о првој истрази те врсте покренутој у Републици Српској.

Наиме, Окружно јавно тужилаштво у Добоју од 3. марта истражује ко су припадници НАТО-а који се сумњиче за ратни злочин против цивила у августу и септембру 1995. године, током бомбардовања подручја Добоја и Теслића, јавили су бањалучки медији. У том периоду бомбардовању НАТО-а били су изложени цивилни и војни циљеви на подручју Добоја и Теслића, стотине људи су погинуле, а више десетина је рањено, преноси Радио-телевизија РС.

„Окружно јавно тужилаштво у Добоју донело је наредбу о спровођењу истраге против НН извршиоца или више њих, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело ратни злочин против цивилног становништва, а приликом бомбардовања војних и цивилних објеката на територији општине Добој и општине Теслић од стране НАТО авијације 1995. године”, појаснили су из Окружног јавног тужилаштва у Добоју.



Милорад Којић, директор Центра за истраживање рата РС, каже да је поступак добојских тужилаца изузетно добар. „Ми смо тужилаштву већ послали своје истраживање које смо урадили пре више од пет година, у вези с НАТО бомбардовањем РС. У том истраживању постоји део који се односи на истрагу добојских тужилаца, то јест на бомбардовање Добоја и Теслића. Ставили смо се на располагање тужиоцу и очекујемо да истрага дође до оних који су одговорни за убијање невиних људи”, рекао је Којић за „Политику”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Руси контролишу Мелитопољ и Херсон

Снаге НАТО-а гађале су и телекомуникацијски торањ на Озрену, надомак Добоја, када је погинуло пет везиста Војске РС. „Било би добро, ако ништа друго, да се разјасни улога НАТО-а у том времену, јер то је једна класична ваздухопловна операција која је била подршка снагама муслиманско-хрватске федерације у борби против снага војске Републике Српске”, изјавио је Миломир Савчић, председник Борачке организације РС.



Како је известила „Алтернативна телевизија”, предмет је реконструисан након што је 2014. уништен у поплавама. Центар јавне безбедности Добој располаже свом документацијом која је поново достављена Тужилаштву. Како су новинари незванично дознали, предмет је прошао и кроз руке тужиоца Тужилаштва БиХ. За време агресије НАТО-а на Републику Српску страдало је више од 100 цивила. Становништво и данас трпи последице бомбардовања осиромашеним уранијумом, подсећају у РС.

Слободанка Лукић из Окружног тужилаштва Добој изјавила је да ће током истраге бити саслушан већи број сведока и оштећених и да ће бити прибављена документација о причињеној материјалној штети на објектима, као и медицинска документација о смртно страдалим и повређеним лицима током бомбардовања.

Касарне у Добоју, у Барама, Миљковцу и Поточанима, као и репетитор локалног радија, само су неки од циљева које је НАТО у августу и септембру 1995. бомбардовао на подручју Добоја, наводе бањалучки медији.

[table id=1 /]



Младен Кременовић / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *