Српска воћна ракија изашла на црту вискију – спој поднебља и традиције

0

(фото: Pixabay )

Последњих неколико година српске воћне ракије освајају свет, а као потврда тога са такмичења, упркос јакој конкуренцији, у Србију стиже све више дуплих златних медаља квалитета. Тако се међу најбољих десет светских дестилерија у Европи нашла и једна из Косјерића, а тим поводом први пут у нашој земљи и том крају боравио председник жирија најзначајнијег европског такмичења из Брисела.

На традиционалан начин, али све више домаћина у Србији у печењу ракије примењују и науку. Војислав Тошовић завршио је Пољопривредни факултет, живот везао трајно за село, а стечена знања преноси деци, због будућности и напретка домаћинства.



“Да будемо препознатљиви са неким нашим брендом, са шљивом овде произведеном у селу Радаљеву, на нашој дедовини, прадедовини, испеченој овде, да кажемо по нашој традиционалној технологији”, каже Војислав.

Од оца је учио и деведесетрогодишњи Милош Зарић из Сече Реке, а каже да су бурад са ракијом увек представљала драгоценост српским домаћинима, у рату или миру.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Његовим стопама кренуо је и унук, који је по завршетку студија у Кембриџу уместо каријере у иностранству, одлучио да свету открије српску традицију.

“Као што су они наметнули свој виски, целом свету, тако и ми треба да будемо земља која ће наметнути наше ракије, тј. воћне дестилате”, истиче Милан Зарић, директор дестилерије из Косјерића.



Да у томе успева потврда стиже три године за редом из Брисела. Директор најпрестижнијег европског такмичења за алкохолна пића, заинтригиран традицијом одлежавања ракије у бурадима, одлучио се да због тога први пут допутује у Србију.

“У западној Европи не користимо бурад за старење ракије, јер се мисли да ће се тако изгубити арома. Али овде се тако ради и за кајсије, дуње, крушке, а тога нема у Европи. Овде видимо да је то могуће и то је заправо оно што се тражи све више, воћни укус, јер многи који пију џин или рум, заправо не познају ваше ракије. Мислим да имате велику будућност за извоз, само чувајте традицију са бурадима”, објашњава Тиери Хеинс, директор “Спирит Селекшна”.

Прочитајте још:  Медицински факултет у Нишу “грешком” наручио 200 флаша вискија

Занимљиво је да многе мање дестилерије покушавају да арому вискија приближе укусу српских воћних ракија.

Ипак спој воћа, поднебља и традиције све више осваја свет, а зато је на најпрестижнијим такмичењима, упркос јакој конкуренцији, Србија све чешће на победничком трону.

[table id=1 /]



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *