Зашто Немци гомилају новац на својим рачунима

0

Грађани Немачке гомилају огромне суме новца током кризе”, пише немачки јавни сервис Tагесшау. И изгледа ће то тако да се настави, јер ни економисти ни финансијска сцена не предвиђају скори значајнији раст потрошње.

На први поглед, економска криза услед короне има парадоксалну последицу – многи грађани Немачке имају на рачуну знатно више новца него пре годину дана. И томе се не назире крај. Односно, не предвиђа се неки краткорочни преокрет у правцу веће потрошње.

Према подацима Бундесбанке, од јануара 2020. до јануара 2021. депозити приватних домаћинстава у банкама порасли су за 182 милијарде и сада износе 1,73 билиона евра, преноси Тагесшау статистике у мартовском месечном извештају.



У својој најновијој економској прогнози Институт Ифо са седиштем у Минхену повећање уштеђевине у 2020. процењује на 100 милијарди евра и претпоставља да ће та сума у првом кварталу наставити да расте.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Мислим да ћемо до средине године имати сличну ситуацију као и целе прошле године”, каже Јирген Грос, председник асоцијације ГВБ, кровне организације Фолкс и Рајфајзен банке у Баварској, преноси Тагесшау.

Подиже се много мање готовине
Осим тога, током пандемије короне знатно мање људи је подизало готовину са банкомата.

“Kао резултат корона-кризе, потражња за готовином на нашим машинама опала је за 75 процената”, рекао је Kерстен Тројанус, извршни директор оператора банкомата ИЦ Цах за Велт ам Зонтаг.



Око 1.000 од 5.000 банкомата овог оператера у Немачкој већ је искључено из употребе, а 200 до 300 је потпуно демонтирано.

Банке су такође забележиле значајан пад потражње за готовином, пише овај лист.

Прочитајте још:  Руска дума: Енглеска навикла да живи на рачун других, али за њу је сунце империјализма заувек зашло

У Kомерцбанци, на пример, кажу да је у протеклих дванаест месеци забележен просечан пад потражње за готовином између десет и 15 одсто.

Штедионице су прошлог пролећа констатовале краткотрајни јуриш на банкомате. Неки потрошачи су се у почетку бојали да можда неће бити довољно готовине током пандемије. Kада су се њихове сумње показале неоснованим, потражња за готовином се нормализовала, завршава Велт ам Зонтаг.

[table id=1 /]



ДОЈЧЕ ВЕЛЕ (DW)

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *