Русија регистровала корона вакцину за животиње

0

(Фото EPA-EFE/Sebastiao Moreira)

У Русији је регистрована прва вакцину на свету против коронавируса за животиње, саопштио је данас заменик директора Савезне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Русије Константин Савенков, најављујући да би њена масовна производња могла да буде покренута већ у априлу.

„Инактивисана вакцина „карнивак-ков”, коју је развио Савезни центар за здравље животиња, регистрована је у Русији. То је први и тренутно једини профилактички препарат на свету против ковида-19 за животиње”, рекао је Савенков.

Према његовим речима, клиничка испитивања карнивак-кова, која су почела у октобру прошле године, обављена су на псима, мачкама, лисицама, визонима и другима животињама, преноси Танјуг.




„Резултати истраживања омогућавају нам да закључимо да је вакцина безопасна и високо имуногена, јер је 100 одсто вакцинисаних животиња развило антитела на коронавирус”, нагласио је Савенков.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тренутно научници настављају да проучавају колико дуго се развија имунитет након примене препарата, а Савенков каже да је тренутно овај показатељ најмање шест месеци.

Он је истакао да су за руски препарат заинтересоване и друге земље, међу којима су Грчка, Пољска, Аустрија, САД, Канада и Сингапур.




Савенков је истакао да је вакцина од посебног значаја, јер су, како је истакла Светска организација за здравље животиња, неке животињске врсте осетљиве на коронавирус, а случајеви ковида-19 код животиња регистровани у многим земљама.

У Русији су до данас званично утврђена два случајева заразе мачака, у Москви и Тјумену.

Према руским научницима, употреба вакцине за животиње може да спречи развој мутација вируса, које се најчешће јављају током преноса патогена између врста.

Прочитајте још:  Света жртва. Наваљни у западним медијима

[table id=1 /]



Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *