Европска стопа вакцинације три пута мања него у Америци

0
Гужва у реду за вакцинацију у Берлину (Фото Бета/АП)

Кампање вакцинације против ковида-19 у Европи коју је Светска здравствена организација (СЗО) критиковала због „неприхватљиве спорости”, тече уз велике разлике међу земљама које предњаче и осталих које заостају.

До данас је више од 152 милиона доза вакцина дато у „Европској зони СЗО” која обухвата и Русију, Турску, Израел и бивше совјетске републике на Кавказу и у Централној Азији, по подацима које је АФП прикупио из званичних извора у четвртак.

То представља четвртину од 596 милиона доза вакцина датих широм света, иако је у том подручју само 12 одсто светског становништва. Поређења ради, Сједињене Државе дале су приближно толико доза (150 милиона), али са становништвом које је скоро трипут мање.
Сваког дана протекле недеље, 0,31 одсто становништва те „Европске зоне СЗО” добило је дозу вакцине, што је много већа стопа него другде у свету (0,18 одсто). Али и ту је европска стопа готово трипут нижа од стопе у САД (0,85 одсто).

Иако поређење са Америком за њу није ласкаво, Европа је и даље међу најбољима у свету, преноси Бета.

Подаци о вакцинацији ипак показују велике разлике међу земљама.

Унутар европског подручја је и земља с најнапреднијом кампањом вакцинације на свету – Израел (60 одсто становништва је примило бар једну дозу), као и друге водеће земље попут Велике Британије (45,5 одсто), Малте (32,3 одсто), Мађарске (21,4 одсто) или Србије (21,3 одсто). Поређења ради, у Сједињеним Америчким Државама је вакцинисано 29,5 одсто становништва.
Поред тога, од десет земаља које најбрже вакцинишу на свету, не рачунајући микро-државе, четири су европске: Малта (1,2 одсто становништва дневно), Мађарска (0,86 одсто), Велика Британија (0,81 одсто) и Исланд (0,63 одсто).

Али, темпо вакцинације је слабији и износи око 0,4 одсто становника дневно, у четири главне економије Европске уније – Немачкој, Француској, Шпанији и Италији. Укупно су те четири земље вакцинисале 12 одсто свог становништва, што спада у просек ЕУ.

Друге европске земље, углавном на истоку континента, вакцинишу много спорије.

То је у ЕУ нарочито у Бугарској (вакцинисано само 5,4 одсто становника) и Летонији (6,1 одсто).

А изван ЕУ по вакцинацији највише заостају Украјина (вакцинисано 0,6 одсто становника), Молдавија (један одсто), Црна Гора (3,1 одсто) и Албанија (4,1 одсто).

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!БОНУС ВИДЕО:

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.