Москва поручила НАТО-у: Русија не прети, али неће занемарити опасна дејства

0

Политика НАТО-а за повећање одбрамбених трошкова води ка ескалацији глобалне трке у наоружању, саопштило је Министарство спољних послова Русије у коментару на годишњицу стварања Алијансе.

„На данашњи дан пре 72 године створен је НАТО ради ‘очувања мира’. До данас је та организација одговорна за бомбардовање Југославије, инвазију на Ирак, операцију која је Либију бацила у мрак. У 2020. години расходи НАТО-а на одбрану поново су се повећали за 7,4 одсто. Такво је ‘очување мира’“, наводи се у саопштењу Министарства на Твитеру.

​Како се наводи у инфографици приложеној уз објаву Министарства, одбрамбени расходи НАТО-а су у 2020. години износили 1,09 билиона долара и настављају да расту. Показатељ за остале земље износи 0,79 билиона долара, од чега на Русију отпада само 0,05 билиона долара.




Глобални расходи за одбрану порасла је током прошле године са 1,8 на 1,93 билиона долара, додало је Министарство.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У марту је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг оптужио Русију за „агресивно понашање“ и изјавио да је треба обуздати за њене поступке. При томе, како је навео, ова ситуација захтева јачање одбране Алијансе и повећање њеног финансирања.

Као одговор на то, Министарство спољних послова Русије нагласило је да ће Москва узимати у обзир став НАТО-а у својој спољној политици и војном планирању. Како су навели у Кремљу, Русија никоме не прети, али неће занемарити дејства која су потенцијално опасна за њене интересе.

[table id=1 /]



Спутњик

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *