Схи-архимандрит Гаврило Ралетиначки: Болесник није хтео да крши пост

0
(Фото Pixabay)

Јеромонах Петар, иначе мој ученик, причао ми је како његов деда ни у болести пре смрти није хтео да прекрши пост. У току болести зажелео је да му позовемо свештеника ради исповести и Причешћа. Ми смо му ту жељу одмах испунили. После молитве и Причешћа, укућани су замолили свештеника да болесника разреши од поста, и свештеник је то одмах учинио. Али деда није хтео ни да чује за мрсну храну. Зар сад, на крају живота, да се огрешим? То никако! И одбио је нашу понуду.

Мало доцније, почео је неком невидљивом да одговара. Нећу то да једем, бежим од мене! То је поновио још једном.

На наше питање с ким он разговара, одговорио је: неки црни човек, има рогове, већ двапут ми прилази и нуди неко мрсно јело, говорећи: Једи, ти си болестан! Али га ја отерах.Кад су укућани после почели између себе говорити о његовој смрти, деда чу и рече: Не бојте се, нећу још. Ноћас тачно у 12 часова ја ћу отпутовати.

И тако је и било.

Иза овог примера нека се поуче они што у болести траже мрсна јела, па чак и пред смрт, мислећи да ће им јело продужити живот. То је дело ђавоље, зато и долази враг да понуди мрсно, било преко људи или сам лично, те да би имао чиме оптужити на суду и душу му зграбити. Наш је живот Христос, а не јело и пиће, а ко од Христа бежи – тешко њему. Тај не зна зашта живи.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Борба за веру

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.