КРАО ЗЛАТО, ШВЕРЦОВАО ХРАНУ, МУЧИО СТАНОВНИКЕ СРЕБРЕНИЦЕ: Депеше муслиманских обавештајаца о Орићу

0
Насер Орић (Фото: Јутјуб)

Муслиманска обавештајна служба Орића сматрала криминалцем одговорним за шверц хране, проституцију, убиства и крађу злата.

Депеше бивше муслиманске обавештајне службе, које су у поседу бањалучке АТВ, показују да је бивши командант Армије БиХ Насер Орић – у депеши означен као А-101, сматран одговорним за шверц, проституцију и убиства на подручју Сребренице.

Да га разоткрију била је намера и пред Орићево гостовање на тадашњој ТВ Тузла почетком 1996. године.

Обавештајна служба имала је спремна питања за телефонско укључење током Орићевог гостовања.
„Када ће А-101 АРБиХ вратити 28 кг злата отуђених почетком агресије из фабрике „14. Март” у Сребреници? Познато је да је А-101 држао контролу над свим логистичким базама, и зашто није спречио злоупотребе у расподели хуманитарне помоћи која се уместо поделе гладном народу продавала на пијаци у Сребреници? Зашто је А-101 издао одобрења појединим лицима да у свако доба узимају храну из магацина док су остали становници Сребренице гладовали?”, наводи се у депеши АИД-а.

Како су онда, за хуманитарну катастрофу у Сребреници били одговорни Срби, питају се у Републици Српској, наводи АТВ.

Та квалификација често се виђала и у оптужницама против припадника Војске Републике Српске.

„Што заиста с друге стране потврђује да је Орић и његова, могу слободно рећи, банда која је харала Сребреницом и убијала и Србе, а такође и одређене бошњаке који нису били лојални тој криминалној структури у ствари и вршила расподелу, односно касније продавала хуманитарну помоћ свом становништву. А што се касније ставља на терет Србима”, рекао је Милорад Којић из Центра за истраживање рата.
Депеше показују и да Сребреница није била демилитаризована зона, јер је великом количином оружја господарио, управо, Насер Орић.

„Познато је да је А-101 издавао наређења у време пада Сребренице и како обзиром на велику количину наоружања Сребреница није могла да се одбрани, када А-101 зна шта је имао у магацинима и за кога је А-101 чувао или препродавао?”, кажу у депеши АИД-а, преноси Танјуг.

Тадашња обавештајна служба за Орића је припремила и питања о убиствима Бошњака на подручју Сребренице, међутим, Орић је увек успевао да избегне да одговара за своје поступке. Да су све ово знали, питање је да ли би у другом ентитету и помислили да сниме филм о свом, како кажу, „хероју” Насеру Орићу.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Politika

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.