Ушли су у мозак – тоталитарна контрола на прагу (видео)

0

Компанија “Неуралинк”, коју је основао Илон Маск, објавила је на свом YouTube – каналу, у фебруару најављени, видео клип на коме експериментални мајмун, са уграђеним микрочипом у мозак, игра рачунарску игрицу “Понг” – силом мисли.

“Имамо мајмуна са бежичним имплантатом у лобањи, са сићушним електродама, који може да игра видео игрице силом мисли. Имплантат је немогуће видети а мајмун је потпуно срећан”, говорио је Маск у фебруару. У видеу се говори да је деветогодишњи макаки мајмун, коме су уградили чип “Неуралинк” за око месец и по до снимања видеа (на глави је видан траг операције), у почетку учио да игра игрице уз помоћ џојстика, а наградом за успех послужио је смути од банане, кога су му давали кроз металну цев.

Током процеса уграђени чип је бележио податке о активности мозга мајмуна и слао их у рачунар. После прикупљања и обраде довољно масовне количине података чип је могао да предвиди команде мозга – мајмун је продужио да користи џојстик, али његов кабал је био искључен из рачунара. На следећој етапи џојстик су потуно уклонили и мајмун је само мислио о потребним покретима. Судећи по снимку, чип омогућава макаки мајмуну да добро игра “Понг” (једноставан симулатор стоног тениса) силом мисли и то великом брзином.




Коментаришући снимак на свом микро-блогу на “Твитеру”, Илон Маск је написао да ће први комерцијални производ “Неуралинк” омогућити парализованим људима да управљају паметним телефоном уз помоћ мисаоних команди брже него што то обични људи чине прстима. У будућности чипови могу обнављати неуронске везе и пацијенти са парализом могу стати на ноге.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Владимир Димитријевић: Од неуромансера до чипа у мозгу

Подсетимо, компанија “Неуралинк” је основана 2017. године. Тада је Маск говорио, да је циљ “Неуралинка” стварање неуроимплантата који ће помоћи у лечењу епилепсије и психичких поремећаја. Такође, бизнисмен је изјавио да ће у будућности компанија направити доступни неуроинтерфејс који ће омогућити везу мозга с рачунаром. Таква опрема може добро доћи људима с роботизованим протезама – њеном помоћу они могу боље управљати вештачким екстремитетима.




До лета 2019. године истраживачи су спровели неколико операција уградње нити у мозак мишева и испитали опрему за снимање података. У августу прошле године компанија је представила усавршену верзију чипова за имплантацију у мозак “Линк”, које су испитивали на свињама. Претпостављало се да ће клиничка испитивања чипова на људима почети до краја 2020. године али, очигледно, за сада компанија спроводи испитивања (само) на мајмунима.

Како је приметио Маск током прошлогодишње презентације, у перспективи чипови “Линк” између осталог омогућавају пренос музике непосредно у мозак, позив електричних аутомобила “Тесла” “силом мисли” или играње рачунарске игрице без џојстика или тастатуре.

“Мислим да у будућности ви можете сачувати и репродуковати успомене. То, наравно, звучи више као серија “Црно огледало” али ја мислим да она довољно добро предсказује (технологије). Моћи ћете извући, сачувати и направити резервну копију сећања а такође и обновити сећања. И, на крају, можете их уснимити у ново тело или у роботско тело”, – рекао је Маск.

[table id=1 /]



Извор: https://3rm.info/

Превод са руског за “Борбу за веру”: Д.В.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *