Инцидент у иранском нуклеарном центру, све очи упрте у Израел

0

Инцидент у иранском нуклеарном центру, све очи упрте у Израел

Ирански подземни нуклеарни центар Натанц остао је без струје свега неколико часова пошто је почела нова фаза обогаћивања уранијума. Техеран тврди да у инциденту није било штете ни повређених. Посланик у иранском парламенту не искључује могућност саботаже.

“За сада не знамо разлог нестанка струје и мораћемо да истражимо. На срећу, није било повређених ни штете”, рекао је иранским медијима, портпарол програма за развој нуклеарне енергије Бухруз Камалванди.

Портпарол парламентарног одбора за енергију Малек Шаријати Нијасар је, међутим, на Твитеру написао да је инцидент “веома сумњив”, па не искључујући могућност “саботаже”.



Међународна агенција за атомску енергију ИАЕА је такође одбила да коментарише догађаје у Натанцу, наводећи да су стручњаци те агенције “видели медијске извештаје”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Још од почетка градње, Натанц је био у центру контроверзи везаних за ирански нуклеарни програм. Пар године касније, администрација млађег Џорџа Буша уписала је ово постројење на списак мета у случају ваздушног напада САД на Иран.

Прошлог јула, у Натанцу се догодио инцидент који до сада није у потпуности разјашњен, али су власти експлозију у подземним тунелима описали као саботажу.

Иако су израелски званичници одбијали да коментаришу нови инцидент у Натанцу, тамошњи медији су готово сасвим сигурни да је по среди “израелски сајбер напад”.

[table id=1 /]



РТС, HAERETZ, IRNA

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *