РАДИОАКТИВНУ ВОДУ ПУШТАЈУ У ОКЕАН: Контроверзна одлука јапанске владе, отпад из Фукушиме изливају у Пацифик

0

Фукушима (Фото: Kota Endo/Kyodo News via AP)

ЈАПАНСКА влада донела је одлуку да се огромне количине радиоактивне воде из нуклеарне електране Фукушима испуштају у наредне две године у Тихи океан.

Дуго се спекулисало да ће влада донети овакву одлуку која је неколико година одлагана због протеста и из безбедносних разлога, а којој се огорчено противе локални рибари и житељи околних места.

Ипак, одлука је донета на седници владе која је констатовала да је отпуштање загађене, радиоактивне воде у Пацифик најбоље решење, јавио је АП.




Радиоактивна вода се складишти у нуклеарној електрани Фукушима Даичи од 2011. године када су реактори у овом постројењу оштећени у земљотресу и цунамију, а контаминирана вода за хлађење реактора почела да цури.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Токијска електро-компанија (ТЕПЦО) која управља Фукушимом саопштила је да ће крајем наредне године бити попуњени капацитети за складиштење радиоактивне воде, а премијер Јапана Јошихиде Суга оценио је да је испуштање загађене воде у Тихи океан најреалистичнија и неизбежна опција.

Ексклузивно: Олег Платонов: Седам месеци по империји зла – сатанизам као државна идеологија Америке

Стручњаци компаније и владе Јапана су саопштили да се из радиоактивне воде не може одстранити једино трицијум који, како је наведено, у малим количинама није штетан по животну околину и здравље људи, али се ниво свих осталих радиоактивних материјала у води могу смањити на дозвољени ниво.

Неки научници су упозорили да нису познати дугорочни штетни ефекти испуштања великих количина радиоактивне воде у море на живи морски свет.

Из компаније ТЕПЦО је потврђено да капацитети за складиштење радиоактивне воде износе 1,37 милиона тона, као и да ће они бити пуни до јесени 2022. године.

Прочитајте још:  Јапан: Велики корак ка стварању хибрида машина и људи

[table id=1 /]



Tanjug

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *