РАДИОАКТИВНУ ВОДУ ПУШТАЈУ У ОКЕАН: Контроверзна одлука јапанске владе, отпад из Фукушиме изливају у Пацифик

0
Фукушима (Фото: Kota Endo/Kyodo News via AP)

ЈАПАНСКА влада донела је одлуку да се огромне количине радиоактивне воде из нуклеарне електране Фукушима испуштају у наредне две године у Тихи океан.

Дуго се спекулисало да ће влада донети овакву одлуку која је неколико година одлагана због протеста и из безбедносних разлога, а којој се огорчено противе локални рибари и житељи околних места.

Ипак, одлука је донета на седници владе која је констатовала да је отпуштање загађене, радиоактивне воде у Пацифик најбоље решење, јавио је АП.
Радиоактивна вода се складишти у нуклеарној електрани Фукушима Даичи од 2011. године када су реактори у овом постројењу оштећени у земљотресу и цунамију, а контаминирана вода за хлађење реактора почела да цури.

Токијска електро-компанија (ТЕПЦО) која управља Фукушимом саопштила је да ће крајем наредне године бити попуњени капацитети за складиштење радиоактивне воде, а премијер Јапана Јошихиде Суга оценио је да је испуштање загађене воде у Тихи океан најреалистичнија и неизбежна опција.

Ексклузивно: Олег Платонов: Седам месеци по империји зла – сатанизам као државна идеологија Америке

Стручњаци компаније и владе Јапана су саопштили да се из радиоактивне воде не може одстранити једино трицијум који, како је наведено, у малим количинама није штетан по животну околину и здравље људи, али се ниво свих осталих радиоактивних материјала у води могу смањити на дозвољени ниво.

Неки научници су упозорили да нису познати дугорочни штетни ефекти испуштања великих количина радиоактивне воде у море на живи морски свет.

Из компаније ТЕПЦО је потврђено да капацитети за складиштење радиоактивне воде износе 1,37 милиона тона, као и да ће они бити пуни до јесени 2022. године.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Tanjug

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.