ИЗРАЕЛ ПРЕТИ: “Учинићемо све што је потребно, Иран неће имати нуклеарно оружје!” (ВИДЕО)

0

Израелска војска. (Фото: idf.il)

Председавајући иранског парламента саопштио је данас да је земља постигла свој циљ да производи уран обогаћен на 60 одсто. Циљ је објављен само неколико дана након инцидента који се догодио на електродистрибутивној мрежи у нуклеарном постројењу Натанз, за ​​који је Техеран оптужио Израел.

Израел је спреман да учини “све што је потребно” да сузбије напоре Техерана да добије нуклеарно оружје, рекао је новинарима министар спољних послова Габи Ашкенази након самита о регионалној стабилности у Пафосу на Кипру.

Упозорење долази када је Иран објавио да је испунио свој циљ обогаћивања уранијума од 60 одсто. Исламска Република је у уторак обавестила Међународну агенцију за атомску енергију о својој намери да обогати уранијум на 60 одсто.




Развој ситуације се догађа у периоду након што је Иран пријавио инцидент у свом нуклеарном постројењу у Натанзу који је погодио електричну мрежу електране. Иранске власти су инцидент назвале “нуклеарним тероризмом”, а за то су окривиле Израел.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прошле недеље, Заједничка комисија ЈЦПОА наставила је личне састанке у Бечу, а први је резултирао стварањем две радне групе на експертском нивоу за решавање нуклеарних изазова и укидањем америчких санкција Ирану.




Ирански нуклеарни споразум обавезао је нацију на обогаћивање уранијума користећи само прву генерацију ИР-1 центрифуга у подземном постројењу за обогаћивање горива (ФЕП) у Натанзу. Међутим, откако су Сједињене Државе одустале од споразума и обновиле санкције Ирану, Исламска Република је почела постепено да опушта своје придржавање условима ЈЦПОА.

Ирански председник Хасан Рохани изјавио је у четвртак да је његова земља способна да обогати уранијум на 90 одсто ако буде потребно, али да ће нуклеарну енергију користити само у мирољубиве сврхе и никада неће желети да направи нуклеарно оружје.

Прочитајте још:  Шиптарски терористи упутили пуну подршку Израелу поводом јутрошњег напада Палестине на појас Газе

[table id=1 /]



Sputnik International

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *