УЕФА избацује Реал, Челси и Сити, ПСЖ постаје шампион Европе?

0

Пехар Лиге шампиона (Фото ЕПА ЕФЕ -Л.Г.)

Европска фудбалска унија најавила је драстичне мере за клубове који су одлучили да направе сопствено такмичење.

Од 12 клубова који су иницирали „Суперлигу” налазе се и троје полуфиналиста Лиге шампиона – Реал Мадрид, Челси и Манчестер сити.

Четврти полуфиналиста Пари Сен Жермен није отишао у то друштво.

УЕФА је наговестила да би могла да забрани учешће тих клубова под њеним окриљем, чак и њиховим играчима, а на ту одлуку надовезао се члан Извршног одбора УЕФА Јеспер Мелер.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мелер је у изјави данској телевизији поручио да ће Реал, Челси и Сити бити избачени у петак одлуком УЕФА, али да остаје да се види каква ће бити завршница Лиге шампиона.

У том случају остао би само Пари Сен Жермен који би административном одлуком постао шампион Европе.

Европска фудбалска унија хитно је реаговала на одлуку најбогатијих клубова да направе посебно тачмичење „Суперлигу” у којој би играли само одабрани, у овом случају, углавном они који имају навише новца.

Уефа је саопштила да ће свим играчима који буду учествовали у новом такмичењу бити забрањено да учествују на европским и светским првенствима.

Суперлига је основана у недељу увече, када је објављено да је 12 клубова из три од пет највећих лига објавило да почиње са новим такмичењем.



То су Арсенал, Манчестер јунајтед, Манчестер сити, Челси, Ливерпул и Тотенхем из Енглеске, Барселона, Реал Мадрид и Атлетико Мадрид из Шпаније, односно Јувентус, Интер и Милан из Италије.

Моментално је уследио земљотрес у Европи, стигле су многе негативне реакције клубова, играча, функционера и свих оних који су на било који начин укључени у фудбал, а оштре кораке предузеле су и надлежне организације, преноси РТС.

Прочитајте још:  Да ли је православним хришћанима потребан спорт?

Уефа је прво саопштила да ће морати да се стане на крај овом такмичењу, да ће сви клубови оснивачи бити кажњени, док је у понедељак потврдила да сви играчи који буду учествовали у новој Суперлиги неће моћи да играју на Европском првенству ове и Светском првенству следеће године.

“Играчима који ће играти у затвореној лиги биће забрањено да играју на Светском првенству и Европском првенству. Неће моћи да играју за националне тимове. У овом тренутку не могу снажније да нагласим да су Уефа и фудбалски свет уједињени против срамотног самоуслужног предлога неколицине клубова мотивисаних похлепом и ничим другим. Сви смо јединствени против ове бесмислице од пројекта”, рекао је председник Александер Чеферин.



Он је нагласио да је Суперлига искључиво финансијски пројекат.

“Уефа дистрибуира 90 одсто зараде фудбалској заједници. За нас фудбал није само питање новца, за Суперлигу јесте. Ово је интерес десетак људи, прљавих људи. За њих не постоји фудбал, већ само новац. Хвала целој фудбалској породици, хвала свим клубовима, осим ових 12, хвала владама европских земаља… Ова идеја је шамар свима који воле фудбал. Нећемо им дозволити да униште наш спорт”, додао је Чеферин.

Осим тога, европска кућа фудбала донела је одлуку о проширењу Лиге шампиона са 32 на 36 клубова од 2024. године.

Против Суперлиге су устали и неки велики клубови, па су тако позив одбили Пари Сен Жермен, Бајерн Минхен, Борусија Дортмунд, Порто.

[table id=1 /]



Politika

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *