Главна заговорница абортуса у Аргентини умрла током легалног абортуса

0

(Фото: alphaspirit/Deposipthotos)

Једна од најрадикалнијих предводница покрета који се залаже за абортус, Марија дел Вале Гонзалес Лопез, умрла је због процедуре коју је назвала абортусом „из снова”.
Аргентински медији пренели су прошле недеље да је једна од најрадикалнијих предводница покрета који се залаже за абортус, Марија дел Вале Гонзалес Лопез, умрла због процедуре коју је назвала абортусом „из снова”. Имала је 23 године и била је предводник радикалне омладине у општини Ла Паз у покрајини Мендоза. Њена смрт покренула је жестоку расправу о абортусу у Аргентини, а женама је ово пример и упозорење да тај поступак понекад може носити са собом озбиљан ризик.

Дана 11. априла, Марија је била у локалној болници у Ла Пазу ради законитог абортуса – и то тзв. медикаментозног, тј. абортуса лековима. Испоставило се да је то за њу било кобно. Ова чињеница запрепастила је јавност јер је ово прва забележена смрт откако је 30. децембра 2020. године усвојен закон о легализацији абортуса у Аргентини. Пре тога, абортус је био незаконит у тој земљи.




Доктор Луис Дуранд, аргентински хирург, рекао је новинарима агенције ACI Prensa да „иако неки вјерују да је смрт младе жене могла наступити због неког непрофесионалног понашања лекара, чињеница је да абортус није медицинска пракса. До пре само неколико месеци то је према аргентинском закону било кривично дело. У случају абортуса, дете увек умире суровом смрћу. Оно изгара након убризгавања одређених супстанци у материцу, или се уклања из ње комадањем, или је подвргнуто екстремним грчевима материце услед којих се угуши.”

Прочитајте још:  Пољска и Мађарска љубав пуца због Орбановог става према руској специјалној војној операцији

Доктор Дуранд је додао да се инфекција или сепса могу појавити код жена које узму лек мисопростол у случају да лекари не успеју да одстране фетус у потпуност те његови делови остану у материци.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како преноси највећи аргентински дневни лист Кларин, Марија је у болници „добила лек – највероватније мисопростол – а у петак јој је позлило. Упућена је у главну болницу у источном делу Мендозе, Болницу Перупато, где су јој установили општу инфекцију, од које је вероватно и умрла.”

„Због тога је опасно веровати да је такав поступак сигуран”, закључио је доктор Дуранд.

Валтер Санчез Силва, аутор чланка на порталу ACI Prensa, написао је да је просто запањујуће да се феминисткиње уопште нису огласиле у вези са смрћу Марије дел Вале Гонзалес Лопез.

Неки указују да се у овом случају примењују двоструки стандарди. Предводница покрета за живот Гвадалупе Баталан у понедељак је на свом налогу на Твитеру објавила следеће: „Марија дел Вале имала је 23 године и читав живот пред собом. Била је студенткиња и председница радикалног покрета младих у Мендози. У среду је отишла на легални абортус, а крајем седмице је умрла. Питам вас зашто феминисткиње ћуте.”




„Да је Марија умрла услед илегалног абортуса, феминисткиње би сравниле град. Али како је Марија умрла током легалног абортуса, и то њима не иде на руку, оне се понашају као да се њена смрт није десила”, написала је Белен Ломбарди, млада мајка и активисткиња покрета за живот.

Једноставно речено, не постоји сигуран абортус.

Аргентински покрет за абортус послужио је као инспирација пољском покрету за абортус, док су активисти повлачили паралелу с чињеницом да су обе земље изразито католичке, но аргентински покрет успео је да укине ограничења и легализује абортус у тој земљи.

Прочитајте још:  Српске и европске боркиње за људска права полуделе због одлуке Пољске: Сваки вид абортуса потпуно забрањен!

Слоган левичарске групе у Пољској, познате као Манифа, био је: „Аргентинке нам дају пример како можемо да победимо.”

У међувремену, активисти пољског покрета за живот показују да свака таква „победа” увек подразумева смрт детета, понекад и дубоку трауму за жену, а у ретким случајевима може чак довести и до смрти мајке – управо као што се сада десило у Аргентини.

[table id=1 /]

Извор: https://ifamnews.com/sr/



БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *