ПРЕДСЕДНИЧЕ, СПРЕМА СЕ ГРАЂАНСKИ РАТ: Драматично писмо 20 француских генерала Макрону!

0
МАКРОН

Емануел Макрон (Фото: REUTERS/Ints Kalnins)

Бивши француски генерали и војно особље су у писму упозорили председника Емануела Макрона да делује против надируц́е опасности мржње због социјалних тензија, верског екстремизма или се у будуц́ности суочи са ситуацијом сличном грађанском рату.

Отворено писмо је иницијатива пензионисаног официра жандармерије Жан-Пјера Фабре-Бернадака која је објављена на његовом блогу Плаце Армес, интернетској заједници војног особља.

Потписало га је 20 пензионисаних генерала и више од 1.000 званичника различитог ранга у војсци, полицији и жандармерији који су тврдили да у тренутним околностима не могу остати “равнодушни” и “пасивни гледаоци”.




“Опасности се повец́авају, насиље се повец́ава из дана у дан. Kо би пре десет година предвидео да ц́е једном професору бити одсечена глава кад напусти факултет? “, Пита се у писму, напомињуц́и све вец́е социјалне проблеме, верски екстремизам и” мрске и фанатичне партизане “.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У писму се наводи да је исламизам у Француској резултирао покушајем стварања округа “тамо где се закони Републике не примењују” и “претварања у територије подложне догмама супротно нашем уставу”.

Тврди да владајуц́а сила користи полицију као опуномоц́еника и жртвеног јарца у демонстрацијама попут жутих прслука кроз које Французи изражавају очај.




Писмо подстиче владајуц́у расправу да се крене даље од “тиховања и мржње” и поступа у супротном, биц́е одговорно за грађански рат и неколико смртних случајева насталих у растуц́ем хаосу.

Фабре-Бернадак чија најновија књига Проклета Француска – између медијског линча и свакодневног насиља, објављена прошлог месеца, такође говори о сличним наративима и преломима у француском друштву заснованим на идентитетима попут фашистичког, исламофобног и хомофобног.

Прочитајте још:  „Северни ток 2“ у потпуности спреман, напуњен и други крак

У расправи на Суд радију раније ове недеље, рекао је да се плаши тренутне ситуације која води ка експлозији.

“Нец́у рец́и реч грађански рат, али није далеко”, рекао је.

Писмо је подржала лидерка крајње деснице Марине Ле Пен на десничарској вести Валее Акруел.

“Забринутост коју храбро изражавате не може остати у фази изражавања огорчења, колико год моц́на била. У демократији је потребна потрага за политичким решењем које се мора материјализовати кроз пројекат смењивања “, рекла је, позивајуц́и пензионисано војно особље да се придружи њеној кампањи на председничким изборима 2022. године.

[table id=1 /]



Kурир.рс/Анадолија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *