Пашињан поднео оставку ─ ванредни избори у Јерменији

0

Никол Пашињан

Премијер Јерменије Никол Пашињан изјавио је у телевизијском обраћању нацији да подноси оставку како би се у земљи одржали ванредни парламентарни избори.

„Данас подносим оставку за одржавање ванредних парламентарних избора 20. јуна“, рекао је Пашињан.
Пашињан је истовремено истакао да ће до избора у потпуности вршити дужност премијера.

Пашињан је додао да ће владајућа странка Грађански договор учествовати на предстојећим ванредним парламентарним изборима.




„Партија Грађански договор учествоваће на изборима. Ја ћу се кандидовати за место премијера Јерменије“, нагласио је он и додао да ће „само народ одлучивати о будућности земље поштеним и праведним гласањем“.
Оставку је поднела и комплетна јерменска влада.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У складу са чланом 158. Устава Јерменије, влада подноси захтев за оставку председнику на дан када премијер поднесе своју оставку или на дан првог заседања новоизабраног парламента.




Чланови владе настављају да извршавају своје дужности до формирања нове владе.

Пашињан је раније најавио да ће ванредни парламентарни избори бити одржани 20. јуна. Такође је навео да ће формално поднети оставку у априлу како би покренуо механизам за распуштање парламента, али да ће водити владу до избора.

Према јерменском закону, превремени избори за Народну скупштину одржавају се најраније 30 дана и најкасније 45 дана након распуштања парламента. Механизам за распуштање може се формално покренути након оставке. Парламент ће бити распуштен ако два пута у року од две недеље посланици не изаберу премијера.

[table id=1 /]



Спутњик

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *