Мала, љута и корисна: Љута папричица смањује ОПАСНОСТ од болести од које умире највише Срба

0

Фото: Пиксабеј

У студији је истакнуто да те особе могу да рачунају на знатно смањење ризика од умирања од кардиоваскуларних болести или од рака.

Ранија истраживања показала су да чили, плод различитих тропских врста паприке, али и неких европских, може да делује противупално, антиоксидативно, против развоја рака, као и повољно на регулисање нивоа холестерола и триглицерида у крви.

Истраживачи су до користи чили папричица дошли анализирајући чак 4.729 ранијих истраживања, која су обухватила више од 570.000 људи из САД, Кине, Италије и Ирана. Досијеи тих људи садржавали су податке о њиховој исхрани, између осталог и склоности љутим папричицама, односно о томе да их можда никада не једу.



Љуте папричице смањују опасност од рака!

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Након тога се испоставило да они који редовно једу љуте папричице, у односу на оне који их једу ретко или никада, у 26 одсто случајева ређе умиру од кардиоваскуларних болести, 23 одсто ређе умиру од рака и у 25 одсто случајева су мање склони умирању од болести.

Доктор Бо Xу, кардиолог из Кливленда и један од аутора, анализирајуће студије, истакао је да су још непознати тачни разлози и механизми који би могли објаснити ефекат чили папричица на здравље. Стога је немогуће рећи да ће веће конзумирање већих количина чили папричица продужити живот и смањити смртност посебно од кардиоваскуларних болести и рака.

Нова истраживања требало би да утврде које врсте чилија су можда боље у спречавању болести од неких других, а посебно је мистериозно остало који тачно састојак или састојци или чак, комбинација састојака доводи до боље отпорности на наведене болести.

Прочитајте још:  Сећате се БАКИНИХ слатких цветова? Направите их сами и замиришите целу кућу

Капсаицин

Кључни састојак чилија који је лековит доводи је капсаицин, који паприци даје специфични љут укус.

[table id=1 /]



Доктор у кући

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *