Апокалиптичка одлука Грчке цркве – противно канонима Васкрс ће славити на јеврејску пасху

1
грчка

Грчка (Фото: Пиксибај)

Читајући у „Пидалиону“ 1. напомену монаха Никодима Светогорца на 7. Апостолско правило, налазимо следеће: „Потребно је поштовати четири услова у вези са нашим Васкрсом. Прво, Васкрс увек треба да буде после пролећне равнодневнице. Друго, он не сме да буде истог дана са законском пасхом Јевреја. Треће, он не би требало да буде просто у неко неодређено време после равнодневнице, већ тачно после првог мартовског пуног месеца, који се дешава после равнодневнице. И четврто, требало би да се празнује прве недеље после пуног месеца “.ђ

Зашто наша Света Црква 2021. године мора да слави Васкрс 2. маја? Зашто га нису одредили за 4. април, односно прве недеље после пуног месеца после пролећне равнодневице? Одговор је да, иако су савремени Јевреји незаконито пренели празновање своје сопствене „Пасхе“, приликом састављања Пасхалије ми се водимо тим датумом који је Мојсије одредио за законску јеврејску Пасху, а она 2021. пада 1. маја. (погледајте фотографију испод из „Великог часослова“, Пасхалија за 2021. годину, где је показано да ове године законска пасха Јевреја пада на нашу Велику суботу, односно 1. маја).

Управо због тога је 2021. године празновање Васкрса одређено за 2. мај. Ово је важно, зар не? Наравно. То је од велике важности, јер 7. Апостолско правило налаже рашчињење епископа, или презвитера, или ђакона, који прославља Пасху заједно са Јеврејима. А ако нам неко каже да су Јевреји одложили датум прославе своје „Фаске“, онда не бисмо требали да чинимо саблазан и да променимо нашу Пасху и начин њеног одређивања, јер ћемо тада пасти у велико искушење које може изазвати раскол.

Прочитајте још:  Свети Макарије Велики – O нашем васкрсењу



Стога је предлог за прославу Васкрса у Грчкој 1. маја у 21:00 антиканонски. С обзиром на полицијски час, Литургију је било боље одслужити у васкршње недељно јутро.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

То је главни разлог зашто се противимо одлуци Светог Синода.

Посебно је важно узети у обзир следеће:

1.89-то правило Шестог Васељенског Сабора гласи: Верници који су провели дане спаситељног страдања у скрушености срца, посту и молитви, треба да окончавају пост у средње сате ноћи (по) Великој суботи јер свети јеванђелисти Матеј и Лука рекоше: „Пошто мину субота“ (Мт. 28, 1) и: „Врло рано“ (Лк. 24, 1) изображавају нам (време) када је ноћ још дубока.“

Сходно томе, одлуком о празновању Васкрса ове године крши се правило Васељенског сабора, јер скраћује време поста.

2.У 1-ој напомени Преподобног Никодима на 68. Апостолско правило каже се: „Помесни Сабор у граду Антисидору, одржан 613. године у време императора Ираклија, одлучио је да се не служе две Литургије истог дана на истом престолу: „Није дозвољено на истом престолу истог дана служити две Литургије, исто као што се не дозвољава да се на истом престолу на коме је Литургију служио епископ, да је истог дана служи свештеник“, – што крше паписти.

Но, и наши јереји, који служе Литургију два пута, наводно из дерзновенија, тешко греше и нека не допуштају ову нелепост у будућности“.



Стога нам је недопустиво да служимо једну Литургију ујутру Велике суботе, а другу истог дана у 21:00, славећи Васкрсење Христово кршећи свете каноне.

3. И, на крају, ако се Васкрсење одржи у 21:00 на Велику суботу, онда ћемо отворено лагати говорећи: „Ми се клањамо Његовом тродневном Васкрсењу“ … јер ћемо у ствари славити Његово „дводневно Васкрсење “.

Прочитајте још:  Бивши председник Пакистана Перез Мушараф осуђен на смртну казну

Нека би нас Бог избавио од тога.

[table id=1 /]



22.04.2021

Превод са грчког на руски: «Трость Скорописца»

Превод са руског на српски: „Борба за веру“

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *