Усијана ситуација око џамије Ал Алксa или све се врти око изградње Трећег храма

0

Десетине хиљаде муслимана допутовало у Јерусалим ради заштите џамије Ал Акса
Десетине хиљада муслимана који живе у Ум ал-Фахму и другим градовима Палестине, окупираним 1948. године, хрле у Јерусалим да подрже једноверце који пружају отпор израелским насељеницима у њиховим посегнућима у џамију Ал-Акса.

Ситуација око трећег светилишта ислама ескалирала је у раним данима Рамазана због поступака Израелаца, који су искључили звучник који емитује молитву (езан), забранили колективни ифтар и ограничили приступ храму за вернике. Поред тога, израелске власти су блокирале капије Баб ал-Хата. Све је то било праћено нападом досељеника из милитантних ционистичких структура на палестинске домове. Посматрачи пријављују пасивност снага безбедности.

У помоћ житељима Јесуалима, аутобусима су допутовали Арапи из целог Израела. Видео снимци објављени на Интернету, приказују како млади људи скандирају слогане критикујући шефа Палестинске управе Махмуда Абаса који се успротивио учешћу Палестинаца у протестима у одбрани Ал-Аксе. Израелске власти известиле су о позиву Абаса, који је потврдио посвећеност споразуму са Тел Авивом. Поступци политичара изазвали су буру огорчења његових сународника и очекује се да ће имати негативан утицај на политичке поене уочи предстојећих избора.




Најмање 200 муслимана повређено је у сукобима са насељеницима. Ухапшених је било стотине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Покрет отпора Хамас изразио је забринутост због следеће рунде сукоба и упозорио Израелце против агресије на муслимане и исламске светиње. Неколико ракета је убрзо испаљено на Израел. Шеф политбироа Хамаса Исмаил Ханиа нагласио је да су Палестинци спремни да иду до краја у рату за своју земљу.

Паралелно са овим, у опкољеном појасу Газе одржавају се хиљаде акција подршке Јерусалиму и његовим становницима.

Прочитајте још:  Рјабков: Скоро 20 земаља жели да се придружи БРИКС -у

[table id=1 /]



Превод са руског и приређивање: “Борба за веру”

Извор: :https://islamnews.ru/

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *