Данас је ВЕЛИКИ ПЕТАК: Звона не звоне, песма се не поје, а домаћице пре него почну фарбање јаја нек ураде ОВО

0

Ово је дан распећа Исуса Христа на Голготи, ово је најтужнији хришћански празник.

Данас је Велики петак. Дан распећа Исуса Христа на Голготи. Овим чином Господ је пристао на жртву распећа на крст и тиме примио све грехове човечанства на себе.

Као што је Христос прорекао на Тајној вечери, пре петка ујутро апостол Петар се, у страху да и њега не затворе и казне, три пута одрекао свог Господа. Схвативши шта је урадио, одмах се покајао. Издајник Јуда, кад је сазнао да је Исус осуђен на смрт, мучен грижом савести, обесио се.




Без песме и весеља

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На Велики петак се не служи литургија, осим ако су Благовести. Данас се строго пости и једе се само суви хлеб и пије вода. Обичај је да се фарбају ускршња јаја, најчешће црвеном бојом, која симболизује Христову крв.

Нека места поштују и обичај везивања косе девојчицама под врбом, како би расла брже.
Народна веровања и обичаји

Велики петак је у календару обележен црвеним словом, те се не раде никакви послови. Жене на овај дан никако не смеју да узму иглу у руке, јер се верује да ће им се на рукама појавити пликови.

На овај празник се строго пости, без рибе и уља, чак је пожељно не јести ништа, а у кући се не ложи ватра. Строго је забрањено пити вино, јер је оно симбол невино проливене крви Исуса Христа. Хлеб се никако не меси. Према народном веровању, овај дан је најбољи за калемљење воћа.

Прочитајте још:  Схи – архимандрит Гаврило Ралетиначки: Молитва и пост прогоне демоне – поучни пример

Не треба организовати никакво весеље, нити слушати музику, будући да је ово најтужнији хришћански празник.




Свештеници износе црвену плаштаницу и три пута, уз звуке клепала, обилазе око цркве, што симболично представља Христову сахрану.

Плаштаница се потом полаже испред олтара, а верници у тишини долазе на целивање све до суботе увече, уочи Васкрса, који се слави од поноћи и када се у знак васкршње радости оглашавају и прва звона.

Веровања на данашњи дан

Девојке ће у ноћи на Велику суботу сањати будућег мужа.

Како се верује, девојке које на данашњи дан украду цвеће из црквене порте и ставе га под свој јастук, сањаће те ноћи будућег мужа.

Постоји веровање да, ако данас оперете косу, целе следеће године вас неће болети глава.

На овај празник ваља метлом мало помести кућу, а затим ту метлу бацити, како би са њом из куће изашло све зло.

На данашњи дан жене фарбају јаја




Жене на овај дан традиционално фарбају ускршња јаја и припремају богату породичну трпезу за предстојећи празник.

Домаћица се најпре прекрсти и помоли Богу, затим у суд са водом у коме ће кувати и фарбати јаја додаје мало освећене водице, васкршње или богојављенске.

На шпорету ври вода са бојом, домаћица у њега спушта јаја, пазећи да равномерно буду обојена, а деца се играју око мајке и броје свеже офарбана јаја, чији број расте свакога часа. Прво обојено јаје се оставља и зове се чуваркућа.

Обичаји

У неким крајевима, људи ујутро доносе воду са језера, како би се сви укућани умили, јер постоји веровање да ће то умивање однети све болести из тела.

Прочитајте још:  Западни обрт Београда

[table id=1 /]



Магазин Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *