Весела Србија: Ако воз касни дуже од ДВА САТА, путнику се враћа 50 одсто цене карте

0

Foto: Pixabay

Путници ће сваки недолазак воза на време моћи убудуће да наплате. Могли су то и до сада, али је мало ко то чинио јер возне карте нису биле толико скупе или нису знали да на то имају право. Али када будемо имали брзе пруге, које собом носе и скупље карте, очекује се више притужби грађана и захтева за повраћај новца за сваки минут кашњења.

Дакле, убудуће, ако железнички превоз касни између 60 и 119 минута, путнику следује повраћај новца у износу од 25 одсто, а ако то траје дуже од два сата враћа му се 50 одсто новца од плаћене карте. Ово је предвиђено предлогом закона о изменама и допунама Закона о уговорима о превозу у железничком саобраћају. Прецизирано је да када воз касни дуже од сат, путник може да прекине путовање и затражи да му се врати сав новац који је дао за карту.

Законски предлог ушао је у скупштинску процедуре, а „Србија воз” ће имати прелазни период од две године да одредбу и примени. Ово решење је преписано из директиве Европске комисије, која управо налаже већа права путника у железничком саобраћају у случају кашњења возова.




Ево како је то у пракси изгледало у Италији, пре пандемије. Ако сте, на пример унапред електронски купили карту за брзи воз од Фиренце до Болоње и догоди вам се да касни укрцавање на вашој станици, најпре на и-мејл добијате извињење и обавештење да ће воз каснити најмање 70 минута. Као разлог наводе квар на брзој прузи код Рима (јер воз саобраћа на линији Рим–Венеција) и образлажу да је воз морао да пређе на лагани режим рада, односно да се креће спорије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Сепаратисти за слободну Војводину удружено на изборе

Добијате могућност да се са постојећом картом превезете другим возом, али само код истог превозника и ако има места за седење, јер стајање у тим брзим возовима, који се крећу и до 300 километара на сат, није дозвољено. Коначно када дочекате онај за који имате купљену карту, одмах по уласку, поново добијате и-мејл са инструкцијама како да се пријавите за рефундацију новца уз напомену да формулар морате да попуните у наредна 24 сата и дан касније новац буде уплаћен на ваш рачун. Ако се не пријавите у наведеном року изгубићете право на обештећење.

Ипак треба имати у виду да повратна карта кошта од око 25 до 50 и више евра ако се купује на дан путовања, али и да се раздаљина од око 100 километара између Фиренце и Болоње тим возом прелази за око 30 минута. Железнички превозници унапред обавештавају путнике о њиховим правима због чега већина у случају кашњења затражи повраћај новца.

У Србији пак повратна карта од Београда до Ваљева износи 800 динара за други и око 1.126 динара за први разред. Ако се укључе попусти за пензионере и студенте то изађе много јефтиније, поготово што уз те карте добијају попусте и у хотелима и угоститељским објектима од око 20 одсто. Путовање модернизованом пругом на овој раздаљини од око 93 километра траје око сат и по. Нажалост мали број путника се одлучује да оствари своја права у случају кашњења. То ће се вероватно променити када почне да саобраћа воз Београд – Нови Сад брзом пругом, за коју је већ најављено да ће цена карте у једном смеру бити 1.000 динара.

Прочитајте још:  Вучић: Могли би да се досете да Косово убаце у НАТО




Према подацима „Србија воза” у 2019. години поднето је укупно 53 захтева за повраћај новца по возним картама, проузроковано кашњењем или изостајањем возова. Путницима је исплаћено 65.955 динара. Још мањи број захтева поднет је прошле године с обзиром на смањени обим превоза путника изазваног последицом пандемије вируса корона. Тако да је 2020. поднето укупно 16 захтева и исплаћено 10.969 динара.

– Сви захтеви путника за повраћај новца по возним картама за 2019. и 2020. годину су прихваћени и реализовани – наглашавају у овом железничком предузећу.

Према тренутно важећем закону предвиђене су следеће ситуације у којима путник, уз испуњење потребних услова, може поднети захтев за обештећење: ако због закашњења воза изгуби везу за наставак путовања или је због недоласка воза или сметње у саобраћају спречен да продужи путовање, ако одустане од путовања, услед штете настале због смрти, телесне повреде или нарушеног здравља путника проузрокованих несрећом у току превоза, за штету насталу због отказивања воза или прекида путовања узрокованог одговорношћу превозника – до износа плаћених превозних трошкова.

За потпуно или делимично неискоришћену возну карту, за коришћење воза нижег тарифског ранга са возном картом за воз вишег тарифског ранга, због неискоришћене резервације, као и код закашњења међународног путничког воза више од једног часа односно више од два часа, следује обештећење од 20 до 30 одсто плаћене возне карте.

[table id=1 /]



Маријана Авакумовић / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *