Весела Србија: Ако воз касни дуже од ДВА САТА, путнику се враћа 50 одсто цене карте

0
Foto: Pixabay

Путници ће сваки недолазак воза на време моћи убудуће да наплате. Могли су то и до сада, али је мало ко то чинио јер возне карте нису биле толико скупе или нису знали да на то имају право. Али када будемо имали брзе пруге, које собом носе и скупље карте, очекује се више притужби грађана и захтева за повраћај новца за сваки минут кашњења.

Дакле, убудуће, ако железнички превоз касни између 60 и 119 минута, путнику следује повраћај новца у износу од 25 одсто, а ако то траје дуже од два сата враћа му се 50 одсто новца од плаћене карте. Ово је предвиђено предлогом закона о изменама и допунама Закона о уговорима о превозу у железничком саобраћају. Прецизирано је да када воз касни дуже од сат, путник може да прекине путовање и затражи да му се врати сав новац који је дао за карту.

Законски предлог ушао је у скупштинску процедуре, а „Србија воз” ће имати прелазни период од две године да одредбу и примени. Ово решење је преписано из директиве Европске комисије, која управо налаже већа права путника у железничком саобраћају у случају кашњења возова.
Ево како је то у пракси изгледало у Италији, пре пандемије. Ако сте, на пример унапред електронски купили карту за брзи воз од Фиренце до Болоње и догоди вам се да касни укрцавање на вашој станици, најпре на и-мејл добијате извињење и обавештење да ће воз каснити најмање 70 минута. Као разлог наводе квар на брзој прузи код Рима (јер воз саобраћа на линији Рим–Венеција) и образлажу да је воз морао да пређе на лагани режим рада, односно да се креће спорије.

Добијате могућност да се са постојећом картом превезете другим возом, али само код истог превозника и ако има места за седење, јер стајање у тим брзим возовима, који се крећу и до 300 километара на сат, није дозвољено. Коначно када дочекате онај за који имате купљену карту, одмах по уласку, поново добијате и-мејл са инструкцијама како да се пријавите за рефундацију новца уз напомену да формулар морате да попуните у наредна 24 сата и дан касније новац буде уплаћен на ваш рачун. Ако се не пријавите у наведеном року изгубићете право на обештећење.

Ипак треба имати у виду да повратна карта кошта од око 25 до 50 и више евра ако се купује на дан путовања, али и да се раздаљина од око 100 километара између Фиренце и Болоње тим возом прелази за око 30 минута. Железнички превозници унапред обавештавају путнике о њиховим правима због чега већина у случају кашњења затражи повраћај новца.

У Србији пак повратна карта од Београда до Ваљева износи 800 динара за други и око 1.126 динара за први разред. Ако се укључе попусти за пензионере и студенте то изађе много јефтиније, поготово што уз те карте добијају попусте и у хотелима и угоститељским објектима од око 20 одсто. Путовање модернизованом пругом на овој раздаљини од око 93 километра траје око сат и по. Нажалост мали број путника се одлучује да оствари своја права у случају кашњења. То ће се вероватно променити када почне да саобраћа воз Београд – Нови Сад брзом пругом, за коју је већ најављено да ће цена карте у једном смеру бити 1.000 динара.
Према подацима „Србија воза” у 2019. години поднето је укупно 53 захтева за повраћај новца по возним картама, проузроковано кашњењем или изостајањем возова. Путницима је исплаћено 65.955 динара. Још мањи број захтева поднет је прошле године с обзиром на смањени обим превоза путника изазваног последицом пандемије вируса корона. Тако да је 2020. поднето укупно 16 захтева и исплаћено 10.969 динара.

– Сви захтеви путника за повраћај новца по возним картама за 2019. и 2020. годину су прихваћени и реализовани – наглашавају у овом железничком предузећу.

Према тренутно важећем закону предвиђене су следеће ситуације у којима путник, уз испуњење потребних услова, може поднети захтев за обештећење: ако због закашњења воза изгуби везу за наставак путовања или је због недоласка воза или сметње у саобраћају спречен да продужи путовање, ако одустане од путовања, услед штете настале због смрти, телесне повреде или нарушеног здравља путника проузрокованих несрећом у току превоза, за штету насталу због отказивања воза или прекида путовања узрокованог одговорношћу превозника – до износа плаћених превозних трошкова.

За потпуно или делимично неискоришћену возну карту, за коришћење воза нижег тарифског ранга са возном картом за воз вишег тарифског ранга, због неискоришћене резервације, као и код закашњења међународног путничког воза више од једног часа односно више од два часа, следује обештећење од 20 до 30 одсто плаћене возне карте.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Маријана Авакумовић / Политика

БОНУС ВИДЕО:

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.