Цена Срба јефтинија од патика: У тржни центар по вакцину и – ваучер за куповину

0

Дугачак ред за имунизацију јуче у „Ушћу” (Фото Беоинфо - Бета)

Да ли ће држава моћи да оствари зацртани циљ и да до краја маја вакцинише три милиона грађана барем једном дозом цепива против короне зависиће и од нове одлуке коју је прекјуче обелоданио председник Србије Александар Вучић. Као мотив за вакцинацију неким грађанима није толико пресудна заштита од ковида 19, колико најава председника да ће сви вакцинисани до краја маја добити од државе 3.000 динара. Уз то, неке компаније и тржни центри почели су да се надмећу додатним стимулацијама за све оне који одлуче да добију цепиво.

Тако су се јуче у Тржном центру „Ушће” стварали дугачки редови за вакцинисање јер је речено да ће првих сто људи добити ваучере за куповину од 3.000 динара. Због тога је у овом шопинг-молу све личило на време распродаја јер су ходници били крцати грађанима који су пожелели да дођу до поклон-честитке. А како ли ће тек сутра бити може само да се претпостави јер ће првих 50 који дођу на вакцинацију добити ваучере од 5.000 динара.

Колико нам је као нацији од здравља пречи новац или нека друга стимулација да бисмо прихватили вакцинацију?

Горан Весић, заменик градоначелника Београда, сматра да Србија није једина држава која се на тај начин захваљује грађанима. – Нисмо једина држава која стимулише грађане да се вакцинишу. Немачка припрема закон за то, Британија је драстичнија јер су прво отворили барове за вакцинисане, слично као у Израелу – сматра Весић.

Професор др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање ковида 19, оцењује за „Политику” да многе ствари могу стимулативно да делују на грађане, као што је случај у Израелу, где вакцинисани могу да излазе у кафиће, да иду на музичке и филмске фестивале…

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  ФАРСА: Ако си здрав и имаш ПЦР – не може, ако си вакцинисан и болестан – може




– То би и код нас за младе могло да буде стимулативно, рецимо ако желе да иду на фестивал „Егзит”. Морамо да будемо свесни да мотиви за вакцинацију нису код свих исти, иако би требало да свима буде мотив очување здравља. Код нас је обухват вакцинацијом добар, али је још далеко од оног што желимо да постигнемо: од 60 до 70 одсто вакцинисане нације. Тако стижемо до колективног имунитета. Једва седам одсто имунизованих имамо у групацији од 20 до 35 година и треба нам много залагања да мотивишемо младе људе да се вакцинишу. Сигурно ће и акције у тржним центрима мотивисати младе на тај корак, они се ту крећу. Нека се вакцинише и 10-15 одсто људи који уђу у тржни центар па је то огроман број. Грађанима треба прићи, некима у тим центрима, неким у малим местима и селима, да не би долазили до града – напомиње др Тиодоровић и додаје да сваки стимуланс значи људима. На пример, хотел „Стара планина” даје пет или 10 одсто попуста за оне који су примили цепиво против ковида 19, додаје наш саговорник.

Ипак, нешто другачије мишљење има др Драгослав Поповић, председник Удружења за јавно здравље Србије, који каже да је давање новца онима који су вакцинисани заправо мач с две оштрице. Он напомиње да нема ништа против да се награде људи који су до сада вакцинисани, али да одређивање новчане суме за то може да донесе више штете него користи.

– То може да створи осећај код људи да свака следећа вакцинација треба да буде плаћена. Други део проблема је што нама не требају они људи који ће први да дотрче до вакциналног пункта у тржном центру, већ је битно да најпре завршимо посао с имунизацијом приоритетних група. Тај посао није завршен. Имали смо доста времена да спроведемо кампању у којој би људи требало да схвате које су предности вакцинације за њих и њихово здравље, али је очигледно да у томе нисмо имали успеха. Бојим се што сад морамо да трошимо паре да би се „испеглала” ситуација с оним што су „засејали” антивакцинаши у претходном периоду. Због њих сад грађане мотивишемо новцем да промене мишљење о вакцинама – сматра др Поповић.

Прочитајте још:  Др Бакди: Вакцине изрокују угрушке у крви! Др Ашик: Пробијају ДНК и изазивају рак!




Упркос свему томе, многи руководиоци компанија су схватили да им је исплативије да награде оне који се вакцинишу него да дође до масовног разболевања од короне у фабричким погонима и канцеларијама. На пример, у Ваљаоници бакра у Севојну донета је одлука да се сви запослени који се вакцинишу награде са 10.000 динара, па су се за три дана пријавила 52 радника. Они су изјавили да новац није био једини мотив, али да ипак јесте то превагнуло код оних који су били неодлучни. Слично су поступили, како су писали тада медији, и у предузећу „Љуба инвест” из Параћина, где је још у марту одлучено да млађи од 40 година који се имунизују добијају 6.000 динара, а старији 4.000 динара. Осим тога, многе продавнице и апотеке су одлучиле да дају додатне попусте вакцинисанима против ковида 19. Тако је у циљу доприноса борби против ковида 19 Апотекарска установа „Иванчић и син” одлучила да купцима одобри 10 одсто попуста на све производе који се издају без лекарског рецепта уколико донесу потврду о вакцинацији.

– Као здравствени радник сматрам да је вакцинација једини излаз из пандемије. Тиме чувамо своје здравље, али и свих људи око нас. Зато позитивним примером морамо да мотивишемо грађане да се вакцинишу и подижемо свест о имунизацији. То је наша дужност, поготово у земљи где су вакцине више него доступне свим грађанима – истиче за наш лист др Нада Миловановић Иванчић, власница ове апотекарске установе.

А на све оне којима можда ни здравље ни новац нису мотив, већ једино оно што раде њихови узори, можда ће утицати вакцинација глумаца, спортиста, естрадних звезда. Друштвене мреже јуче су се просто усијале после јавне вакцинације певачице Јелене Карлеуше, а доста младих, који се сврставају у њене фанове, нагласило је да ће кренути њеним стопама. А Карлеуша је после вакцинације медијима рекла да је овим чином доказала – да није антиваксер.

Прочитајте још:  Испред Вучићевог билборда на хотелу „Амбасадор“ донет џиновски еколошки сендвич

[table id=1 /]



Данијела Давидов-Кесар / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *