Израелско министарство здравља: Млади мушкарци после Фајзера добили миокардитис

0

REUTERS/Dado Ruvić

Израелско министарство здравља је објавило је да је открило мањи број упала срчаног мишића код млађих мушкараца који су добили вакцину компанија Фајзер / Бионтек.

С друге стране, Фајзер је саопштио да није приметио већи број случајева миокардитиса, који би се очекивао код већег дела популације.

У Израелу је откривено 275 случајева миокардитиса између децембра и маја, међу пет милиона вакцинисаних људи, саопштило је министарство након једне студије направљене да се испита ово питање, пренео је Ројтерс.
Већина пацијената који су имали миокардитис нису провели више од четири дана у болници и 95 одсто случајева је класификовано као лакши облик.

Студија је открила да “постоји вероватна веза између примања друге дозе Фајзерове вакцине и појаве миокардитиса међу мушкарцима старим између 16 и 30 година”, наводи се у саопштењу.
Према открићима студије, таква веза је примећена највише међу мушкарцима старим између 16 и 19 година, него код осталих група.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Фајзер је у изјави навео да је свестан израелског открића о миокардитису, али је додао да није утврђена веза са њиховом вакцином.
Амерички Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) је прошлог месеца предложио даљу студију о вези између миокардитиса и мРНА вакцина (Модерна и Фајзер).

Надзорни системи ЦДЦ-а нису нашли већи број случајева него што би наши у општој популацији, али је саветодавно тело препоручило да здравствени центри треба да буду свесни о извештајима о потенцијалним негативним последицама”.

Уочи очекиване одлуке да се почне са вакцинацијом деце од 12 до 15 година у Израелу, министарство здравља је издало саопштење у којем нема никаквих препорука, али се наводи се да тим експерата испитује ситуацију како би дао препоруку министру.

Прочитајте још:  Португал разматра нове рестрикције, а ‘немају више кога вакцинисати‘. Премијер: ‘Треба реаговати одмах!‘

Израелски медији су пренели да би вакцинациону програм за децу могао да почне у недељу.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *