Како је устројено тржиште услуга вештица?

0

Ко би рекао да ће се са развојем медија ширити и мрачњаштво, исцелење уз помоћ магије, затим вера у вештице итд.

Међутим, показало се да популарност телевизијских видовњака из деведесетих година прошлог века, може да се припише „тешкој социо-економској ситуацији“, међутим како оправдати појаву армије Јутјуб-чаробњака и исцелитеља на Инстаграму, којима развој ове технологије иде на руку .

Шта речи о модерним руским маговима, врачарама и надрилекарима који не сизлазе са екрана телевизора, држе семинере, обећавају да ће васкрснути мртве и излечиће нокте људима испод којих се крију ванземаљска јаја.

У Русији су магови, чаробњаци, врачере, видовњаци и надрилекари увек играли важну улогу. Били су упућени у решавање проблема разних врста – од неизлечивих болести до неузвраћене љубави. До појаве савременее медицине у 19. веку, чаробњаштво и лечењем биљем били су једини извор медицинске помоћи становницма села. У СССР-у је надрилекарство сматрано злочином:

„Бављење надрилекарством као професијом, од стране особе која нема одговарајуће медицинско образовање, кажњавала се поправним радом у трајању до две године, или новчаном казном у висини три пута минималне месечне зараде, али се примењивала мера јавне осуде.“

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Међутим, пракса надрилекарства, укључујући шаманизам, чаробњаштво и вештичарење, развијала се вековима као својеврсна субкултурна магијско-медицинска активност. Темељита студија ове области постала је могућа тек у постсовјетској ери, а деведесетих година 20. века Русија је легализовала алтернативну медицину. Надрилекари (исцелитељи) и видовњаци сада имају признати правни статус, који је дефинисан у „Основи законодавства Руске Федерације о заштити здравља грађана“ од 22. јула 1993., чл. 57 „Право бављења традиционалном медицином (исцељењем)“:

„Традиционална медицина је метода лечења, превенције, дијагностиковања и лечења, заснована на искуству многих генерација људи, основана у народним традицијама и није регистрована на начин утврђен законодавством Руске Федерације. Грађани Руске Федерације који су добили диплому исцелитеља имају право да се баве традиционалном медицином, ако је издата од стране Министарстава здравља република унутар Руске Федерације или од стране јавних здравствених установа.“

У заједници друштвено-хуманистичких наука традиционална медицина улази у фокус проучавања медицинске антропологије. У лечењима где се примењује знања, вештине и праксе засноване на веровањима и искуству својственим различитим културама, митолошким и симболичким приказима, као и за превенцију и одржавање здравља, дијагностику и лечење болести – названо је алтернативном или комплементарном медицином. Антрополози виде исцеливање као део културног наслеђа различитих народа, али то данас није толико културни или етнички колико економски феномен.

„Дивно време, али нема водовода, а Тоља Кашпировски замењује лекаре“

Данас је надрилекарство у медијима уобичајена тема и појава. Популарне мистичне емисије доприносее да гледаоци верују у чуда. После пуштања у етар емисије «Битка екстрасеанса», магови, врачеви, мађионичари и исцелитељи поново су заузели (као деведесете) телевизију, радио, а сада и Јутјуб. Емисија „Надприродно“ појавила се на ТВ каналу „Петак“, у којој новинари путују у градове Русије и тестирају натприродне способности локалних исцелитеља. После „Битке екстрасеансаа“, постала је изузетно популарна серија „Екстрасеанси и детективи“. Много година на „Радио Дача“ у емисији „Тајне судбине“ слушаоцима се давани психотерапијски савети, народни рецепти, а и тумачена су предсказања. Другим речима, различити надрилекари/исцелитељи постају звезде и популарни блогери, којима се организовано иде у посету.

Продор надрилекарства у масовне медије јавља се крајем 80-их – почетком 90-их 20. века. Формира се култура надрилекарства и видовњака, а медији шире знање о натуропатији, јоги, источњачкој филозофији, тибетанској медицини и различитим езотеријским (окултним) праксама.

Надрилекарство постаје и део ТВ шоу-програма

Крајем осамдесетих читаве породице су се окупљале преда ТВ екранима да би гледале „Здравствене сеансе психотерапеута Анатолија Кашпировског“. Ако је Русе мучила главобоља или хемороиди или мамурлук, за све је имао лек. Ако је некоме проблем био „однос према добру“, бол или туга, био је опет ту Кашпировски.




Представе и наступи Кашпировског подсећали су на концерте Битлиса, јер су људи падали у несвест, плакали, кидали сосптвену одећу, давали исцелитељу сатове, дијаманте и органе (неоперативно). Допломирани психотерапеут националног тима за дизање тегова СССР-а и шеф Републичког центра за психотерапију у Кијеву одмах је стекао популарност. Сам је у једном интервјуу рекао да је у једном наступу зарадио да купи 60 скупих аутомобила. Године 1988. Кашпировски је постао један од првих доларских милионера у Русији. Занимљиво је да је најчешће лечио брадавице и зубобољу.

Још један ауторитативни телевизијски чаробњак Алан Чумак није приређивао ријалити програме у својим емисијама – једноставно је померао усне, благосиљао крстом и махао рукама. Свој дар је објаснио слушним халуцинацијама: Чумак је чуо гласове који су, према његовим речима, „радили као доктори у сменама“ и диктирали му предавања – сматрао их је „учитељима“. Сеансе су биле намењене лечењу различитих тегоба: алергија, проблема мишићно-коштаног система, кардиоваскуларних болести. Програм се звао „90 минута“, а људи су могли тих сат и по да искористе другачије: да читају књигу, иду у шетњу, тренирају, разговарају са родбином – али су давали предност чуду.

Прочитајте још:  КУЛТ МРЖЊЕ: украјински интегрални национализам као сурогат религије

Још један популарни телевизијски чаробњак из тог времена био је Јуриј Лонго, „магистар беле практичне магије“. Био је глумац по образовању. Лонго је призиваоо душе познатих људи, бавио се исцелењима и предвиђао будућност, али његов најмоћнији „дар“ била је способност да оживи мртве.

Године 1989. показао је трик „оживљавања леша у московској мртвачници“, што је илузионисти донело славу. Међутим, након неколико година откривена је тајна: улогу покојника играо је сарадник уметника, директор московског луткарског позоришта и глумачка „легенда“ Алексеј Хајван, а лекара – његови сарадници књиговођа Евгениј Вуколов и глумац Алик Махмутов, у прошлости – конобар у пицерији.

Деведесетих година прошлог века исцелитељство је постало део популарне културе, продирећу преко телевизије, радија и јавних наступа у Домовима културе. Масовна конзумација различитих исцелитељских пракси тера их да делују у складу са законима тржишног система – исцелитељи су престали да делују тајно, односно скинут је табу са ове праксе. Током деведесетих година прошлог века таква магија била је повезана са економском кризом, неприступачношћу висококвалитетних медицинских услуга, као и модом да се верује у чуда. Руси су желели да изграде нови систем веровања уместо уништене совјетске идеологије, синтетишући митолошке идеје са новим сазнањима из области неуролингвистичког програмирања, тибетанске медицине и свемирске енергије.

Колико магија кошта?

Данас је тржиште исцелитељства део такозване неформалне економије, односно налази се ван државне регулације. Фондација «Хамовники» је 2017. године завршила посао у оквиру пројекта „Економија неформалне здравствене заштите у модерној Русији“, чија је сврха била да се идентификују и детаљно опишу оне здравствене установе и праксе које функционално замењују или допуњују систем здравствене заштите у савременој Русији. Према грубим проценама, годишњи обрт пословања окултних услуга износи око 30-40 милиона долара.




Од деведесетих година прошлог века тржиште исцелења одговара на све потребе потрошача, а то углавном нису физичке болести, већ психички или социјални проблеми: породични и љубавни односи, проблеми у каријери. Зато људи купују талисмане и иду на различите окултне курсеве. Алтернативна медицина можемо прибројити и различите облике помоћи код алкохолизма и зависности од дрога:

«Постоје разне могућности за ослобађање од зависности, како од алкохола, тако и од дрога. Оваква ситуација објашњава се слабошћу нарколошке службе (недовољно ресурса, односно неразвијена рехабилитациона база), као и жељом потенцијалних пацијената клиника за лечење наркомана да избегну стигму која често прати регистрацију.»

Пошто је постало посебан сектор на тржишту, исцелитељство, упркос екстравагантности метода лечења, привлачи клијенте неформалним средствима комуникације: једноставно, односи се граде на поверењу – магови и исцелитељи се називају „последња нада“, посебно када је званична медицина немоћна. Поред тога, пракса народне психолошке помоћи је широко распрострањена: исцелитељи нуде да испуне жељу за удајом, обећавају успех и богатство, могу да промене нечију судбину, као и да реше проблем брачног неверства, а то нису јефтине услуге.

У центрима, салонима и школама магије, једна сеанса, која траје неколико минута, кошта од хиљаду рубаља. Биоенергетичари траже од хиљаду до три за једну посету, али индивидуална пратња одређене особе износи неколико, или чак десетине хиљада долара годишње.

Гатаре, астролози, чаробњаци, уклањање клетви и омогућавање женидбе, чишћење енергетског поља, наплаћују од 50 до 150 долара по једном услузи. Цена у великој мери зависи од тога колико је „чаробњак“ познат и популаран: какав му је сајт, какаф профил на Инстаграму, колико има пратилаца и постоје ли видео снимци на Јутјубу.

Велика потражња услуга исцелитеља утицала је на само на цене. Магови и чаробњаци почели су да се фокусирају на савремене облике промоције, активно користе интернет, друштвене мреже, као и разне нове технологије лечења: консултације и лечење преко Скајпа, он-лајн тестирање и дијагностиковање.

«Радио Милева» делује и на Интернету: гласине, савети и прегледи о лечењу појављују се на друштвеним мрежама и на посебним форумима, а постоје и разни каталози традиционалних исцелитеља. Овде је, као и на веб локацијама државних клиника, назначена специјализација „лекара“: астролог, биоенергетичар, биоенерготерапеут, вештица, вештац, чаробњакиња, врачарка, чаробњак, космоенергетичар, маг, видовњак, хиромантичар, шаман и екстрасеансн. Постоје и стручњаци који раде у више области одједном.




На пример, на популарној веб страници „Свет екстрасеанаса“ прво место у националном рејтингу заузима Татјана Васиљевна Машкова – исцељитељица, видовњак, психолог, егзорциста. Татјана се бави и дијагностиком, идентификује узроке болести, као и неуспехе у пословном и личном животу:

„Уништавам негативне програме било које врсте: поквареност, псовање, клетве које доводе до безбрачности, те решавам немире у души. Такође се бави хармонизацијом и чишћењем и оснаживањем организма.

„Помажем да се реше проблеми у бизнису“

Важну улогу играју одзиви клијената о чудима – многи исцелитељи привлаче славне особе да рекламирају њихове услуге, а чије је мишљење за све већину убедљиво.

Институционализација исцелења омогућава ефикасније пружање услуга, разликовање њиховог спектра по врстама, методама и приступима: оријентална медицина, неуролингвистичко програмирањее, хипноза, лечење биљем, магијске праксе и вештичарство.

Поред тога, модерна особа која жели постати маг, за разлику од древних магова, који би свето знање могли примити само насљеђивањем, нема препрека ка овом циљу: постоје разне школе и центри. На пример, у популарној „школи магије Алене Пелине“ подучавају видовитости, комуникацију са оностраним силама, одржавајуе часове за отварање трећег ока, праве амулете (талисамне) и активирају их (пунећи је снагом). Цена тродневног течаја, након којег особа добије државну потврду и уписује се у регистар магова Империје, износи 59.000 рубаља. Мишљења полазика ових курсева чаробњака и видовњака могу се видети на Јутјуб канлау Алене Полине. Она заиста има читаво царство: семинаре, састанке, курсеве, интернетску продавницу, затворену школу магије и Међународни универзитет магије и чаробњаштва. Обука се проводи у три области: демонологије, таротологије, езотеријске анатомије. Цена сваког курса је 15 хиљада рубаља, обука се врши на даљину, а диплома се шаље у било коју земљу света.

Прочитајте још:  Британски медији имају доказе о умешаности Хантера Бајдена у финансирање биолабораторија?

Вештица Алена Полена има далекосежне планове – жели да створити руски Хогвартс: „Регистроваћемо савез вештица. Овај савез ће истраживати наслеђе народа света. Сада подносимо законодавну иницијативу, од којих је прва препознавање магије као културног наслеђа. Следећа законодавна иницијатива повезана је са легализацијом вештичарства.“




Од деведесетих година прошлог века пракса комплементарне медицине и парапсихологије постала је популарна. Дакле, на Академији парапсихологије и теозофије Шамбала одржавају се предавања на теме: Парапсихологија (космоенергетска видовитост); Реики Биоенергетско исцелитељство; Астрална хирургија; Лекар-фитотерапеут; Управљање сновима; Астрална путовања; Карма, Елиминација негативности, Енергетско чишћење просторија, Егзорцизам, Хипноза, Фен Шуи, Курс женске магије, Тарот, Гатање у шољу попијене кафе, Руне, Магијски симболизам, Развој парапсихолошких и стваралачких способности, Промена реалности, Скупљање енергије, Прошли животи, Бела магија, Новчана магија и Хармонизација породичних односа. Цена сваког курса је 3.000 рубаља. Академија је позната по томе што практикује курс „Откривање креативних и екстрасензорних способности за децу од 4 године старости“.

У последње време тржиште оријенталне медицине се шири: не само јога, масажа, већ и реики техника постају модерни. На друштвеним мрежама исцелитељи промовишу ову методу као једну од најефикаснијих, а постоји и много различитих курсева, семинара, центара, Реики школа, система за обуку и различитих праваца. Реики није само техника лечења уз помоћ руку, односно масажом, већ и цела филозофија ослобађања енергије. Ова метода се користи за решавање било каквих проблема, нуде се часови као што су „Упумпавање новца“, „Радионица о избављању од негативних енергетских и информационих деловања“, он-лајн курс „Пријатеља душе“. Задовољство упознавања унутрашње животне енергије и њеног усмеравања у правом смеру није јефтино. Цена курса креће се од 10.000 рубаља, а учешће на инстаграм маратонима је од 5.000 рубаља, а живи виши курс је 20.000 и више. Међутим, савремена наука одбацује концепт „животне енергије“: нема доказа да Реики помаже у лечењу било које болести.

Чудо или живот? Магија је превара

Интереса за „магијом“ не сплашњаваи, јер увијек постоји критична маса људи с одређеним погледима: обично су то религиозни људи који не вјерују у конвенционалну медицину, а увучени су у езотерију, изложени агресивном маркетингу натуропатских пракси и здравом начину живота, или једноставно очајнички траже излечење и решења својих проблема. Нада да чудо може помоћи често доводи до превараната који обећају решавање проблема у кратком року. Маргиналне исцељујуће праксе постају познате тек када упадну у криминалну хрон Један од најпознатијих исцелитеља-превараната је Григориј Грабовој. Инжењер из Бироа за пројектовање ваздухопловних конструкција у Ташкенту, користио је екстрасензорне способности за дијагностиковање неисправности авиона, а за своје услуге према уговору добио је 5.900 долара. По доласку у Русију, створио је „Добровољни фонд за ширење учења Грегорија Грабовог“ (организација ПРИЈАТЕЉ), а затим се прогласио за Исуса Христа који је дошао међу људе по други пут.

Овај Месија имао је способност лечења рака, Сиде и телепортације, како је најавио на конференцији за штампу у јуну 2004. године. Исте године, након трагедије у Беслану, Грабовој је породицама жртава понудио сесију астралног васкрсења својих рођака – наравно, не бесплатно, већ за 39.500 рубаља по особи.




Месију је подржао организациони одбор «Мајке Беслана», на челу са Сузаном Дудиевом. У септембру 2005. (на годишњицу терористичког напада), Дудиева и неколико других представника «Мајке Беслана» отишле ​​су да се састану са Грабовим. На конференцији за новинаре, спаситељ је најавио да ће заиста васкрснути сву мртву децу. У Беслану је отворено представништво ПРИЈАТЕЉА-а са Сузаном Дудиевом на челу. Накнадно је овај догађај постао разлог за поделу удружења „Мајка Беслана“ и основа за тужбе против Грабовоија. Године 2005, Григориј Грабовој намеравао је да се кандидује за председника Русије, а главне одредбе његовог политичког програма биле су: „Усвајање вечности живота“, „Усвајање закона о забрани смрти“, „Универзално васкрсење“. Године 2006. покренут је кривични поступак против Грабовоја у складу са другим делом члана 159 члана Кривичног закона, а због „вршења радњи у спровођењу активности везаних за пружање услуга, укључујући васкрсење мртвих и излечење од болести“. Осуђен је на осам година затвора.

Прочитајте још:  Добра вест је да су се војвођански аутономаши упропастили коалицијом са ЛСВ

Године 2011. случај исцелитељице Надежде Антоненко, «докторке психолошких наука», ауторке нових метода православне регенеративне медицине и социо-психолошке рехабилитације код соматских оболења, добио је велики одјек. Антоненкова је водила Дом здравља и рехабилитације «Нада», а тврдила је да лечи све болести, укључујући онколошке, молитвом и освећеном водом. Присталице Антоненкове тврдили су да су на месту уклоњених органа израсли нови, да је лечила импотенцију као и рак. Међутим, њена биографија и сви научни степени показали су се лажју, а многе пацијенте њене исцелитељске методе водиле су до инвалидитета и смрти. Антоненкова је осуђена на три године затвора.

У новије време Јелена Дзик, звана „Лади Коготок “, била је маникир, али је одједном схватила да су микроби под њеним ноктима извор свих болести, укључујући рак и дијабетес. Према исцелитљки, нокти могу наштетити човеку. Лади Коготок је о томе причала у видео записима на Јутјубуи на друштвеној мрежи В контакте (ВК). Пошто је постала позната на друштвеним мрежама, Јелена је почела да одржава семинаре широм земље.

Дзик је смислила своју сопствену методологију лечења: исцелитељица је дијагностицирала „гранулема“ – мутације на ноктима – и чупала је нокте клијентима клештима, након анестезирања неопходних подручја. Касније је своју дијагнозу поткријепила теоријом да се испод ноктију не сакупљају само микроби, већ и ванземаљска јаја, која штете целом телу.

Одмах је најављен и курс за обнову оштећених и уништених ноктију. „Мајсторица“ је радио у нестерилним условима, без дозвола и сертификата који дозвољавају такве активности. Обука није била јефтина: за курс који је трајао 3-4 дана људи су плаћали 50.000 – 90.000 рубаља. Клијенти који су страдали од исцелитељице направили су на Инстаграму страницу „Зауставимо Дзик“, где су дали повратне информације о „исцељујућим“ сесијама, и одговарајући хештег #СтопДзик. Следећи корак је био стварање петиције за change.org, где у њени аутори затражили да уклоне Дзик из рада са људима, мотивишући то чињеницом да своје клијенте и моделе излаже опасности. До данас је петицију потписало више од двадесет хиљада људи. После једног од семинара, Јелена Дзиг је ухапшена у Хабаровску, оптужена за пружање услуга које нису удовољавале захтевима безбедности.




«Битка екстрасеанса» као пословни инкубатор за исцелитеље

Године 2007. на телевизији се појавила емисија о магији и чудима – „Битка екстрасеанаса“. Прототип популарне ове постала је британска емисија Britain’s Psychic Challenge о људима са супермоћима. До данас је објављено 20 серија, а учествовале су познате личности: Лера Кудрјавцева, Ксенија Бородина и Михаил Пореченков. Рејтинг емисије узлетео је после учешћа познатог глумца и уметника Пахома. „Битка екстрасеанаса“ добила је награду за популаризацију псеудонауке од Министарства просвете и науке Руске Федерације, али публици је и даље занимљива. У ствари, многи исцелитељи и екстрасеанси после учешћа у шоу-програму почели су властити посао у пружању „екстрасеансних“ услуга.

Медиум Александар Шепс послен победе у 14. сезони „Битке екстрасеансаа“ почео је да глуми у емисији „Екстрасеанси. Битка најјачих“. Поред тога, Шепс даје консултације и води семинаре, прави чаробне амајлије. Викторија Рајдос победила је у шеснаестој сезони шоуа. Сада пророчица учи магији друге, пише књиге, држи личне консултације и објављује астролошка предвиђања. Никол Кузнецова, која је у 16. сезони „Битке“ заузела друго место, отворила је своју школу „Центар за исправну магију“, потом је објавила књигу „Видим вашу душу! Књига-талисман“, а такође се поново појавила на телевизији, као учесница у пројекту „Екстрасеанси воде истрагу. Битка најбољих. “ Вилма Хенрих – звезда 20. сезоне – покренула је активну комерцијалну активност. Сертификовани гуру Кундалини јоги, дипломирала је на колеџу «Телема 93», где је студирала „ритуалну магију“. Трошкови услуга екстрасеанса су: 10.000 рубаља за онлајн пријем, а за лични састанак – 20.000.

На форумима, али и медијима све више се објављују преваре од стране бивших учесника «Битке екстрасеанса». Људи се састају са званичним представницима екстрасеансаа и дају им велике суме новца за услуге. Есктрасеансткиња Јелена Елиадзе обећала је једном градском предузетнику помоћ у куповини земљишне парцеле у московској области. За услугу је добила пет милиона рубаља.

Изолда Грос из Краснодара, наследна скандинавска вештица, трговала је са посланичким мандатима. Цена „седишта“ у Думи (парламенту – прим. прев.) била је један милион рубаља.

Данас се активности исцелитеља, магова и екстрасеанса не могу се у потпуности објаснити у потпуности, јер представљају подземни сегмент тржишта, а са ширењем интернетских технологија и друштвених мрежа потражња за магијом расте. Трговина чудима развија се као целовит систем, као алтернатива државним институцијама, од школа, центара, салона, клиника и приватних пракси до поп наступа, популарних телевизијских емисија и сопствених медија. Све док постоји критична маса потрошача са посебном врстом погледа на свет – који садржие комбинацију религиозности, страсти према езотерији и окултним праксама, систем митолошких представа и скептицизам према званичној науци и медицини ће постојати, тржиште исцелитељства ће постојати и развијати се.

[table id=1 /]

С руског превео Зоран Милошевић / Балканска геополитика

ИЗВОР: http://www.dal.by/news/19/17-12-19-8/



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *