Путин: НАТО нас је насамарио за све паре

0

Владимир Путин (Фото: Sputnik / Михаил Климентьев)

Насамарили су нас за све паре, изјавио је председник Русије Владимир Путин, мислећи на неиспуњено обећање НАТО-а да се неће ширити на исток.

Путин је у интервјуу за Ен-Би-Си разговарао са новинаром Кимом Симонсом који је оценио да Алијанса изводи маневре као одговор на руске вежбе и да се на неки начин игра одбране.

„Какве то везе има са одбраном? У доба СССР-а је Горбачову обећано усмено, али ипак обећано да се НАТО неће ширити на исток. Хвала Богу, жив је и здрав, можете да га питате. И где су та обећања?“, запитао се Путин, подсетивши на два таласа ширења војног блока у Источној Европи.
Са своје стране, новинар је питао председника где је писмено забележено то обећање.



„Браво! Тачно, насамарили су нас за све паре, тако се каже код нас. Све треба запечатити на папиру“, одговорио је Путин.
Русија агресор, а НАТО приближава инфраструктуру њеним границама?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истовремено, председник се осврнуо на војне вежбе које Русија изводи на својој територији, рекавши да не разуме забринутост НАТО-а у вези са тим.

„Али због чега је било потребно проширити НАТО на исток, приближавајући инфраструктуру нашим границама. И ви говорите да се ми понашамо агресивно? Зашто, забога? Говорите и да је Русија чак након распада Совјетског Савеза представљала неку претњу за САД и друге земље у Европи? Претрпели смо велике губитке. А шта смо добили заузврат?“, изјавио је шеф Русије.

Путин је подсетио да је НАТО, са своје стране, приближио инфраструктуру руској граници.



„Инфраструктура је овде, код наших граница. И ви говорите да ми угрожавамо некога? Да, редовно изводимо вежбе, укључујући и оне које су неочекиване за наше Оружане снаге. Због чега би то требало да изазива неку забринутост НАТО партнера? Једноставно не разумем то“, истакао је шеф Русије.
НАТО — остатак хладног рата
Истовремено, председник је назвао НАТО остатком хладног рата. Како каже, није потпуно јасно због чега Алијанса и даље постоји.

Прочитајте још:  Украјинска војска пуцала на колону избеглица код Харкова, има погинулих

„Већ много пута сам рекао да је НАТО остатак Хладног рата. НАТО је настао током хладног рата али није сасвим јасно због чега он данас постоји“, изјавио је Путин.

Како је рекао, био је тренутак када је речено да ће та организација бити трансформисана, али је сада већ некако заборављено на то.

„Полазимо од тога да је то војна организација, али то су савезници САД, па је можда с времена на време неопходно састати се са савезницима“, сматра Путин.

С тим у вези, додао је да може да замисли како се тамо одвија дискусија.

Према његовим речима, „јасно је да се о свему одлучује консензусом, али ипак је једно мишљење исправно, а остала — не баш“, рекао је председник.
Такође је рекао да не види ништа необично у томе што се савезници састају.

„Шта је ту необично? Не видим ништа необично у томе. Тим пре што је то исказивање поштовања према својим савезницима уочи састанака председника Русије и САД“, додао је.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *