Отрованим радницима у Бору прете отказима

0

Институту за рударство и металургију

Јавност је узнемирила информација да је на Институту за рударство и металургију (ИРМ) у Бору дошло до тровања радника на радном месту, а овим поводом Нова.рс је контактирала адвокатицу Олгицу Батић из Адвокатске канцеларије Батић и открила сазнања које поседују у случају запослене на том институту која је, према медицинском налазу, имала 15 пута више олова у крви од дозвољеног нивоа.

Последњих дана наш портал објавио је сазнања о случају могућег тровања радника у ИРМ-у Бору, где су се радници, према нашим сазнањима, отровали олово-оксидом. Наша сазнања за локалне медије демантовао је директор ИРМ-а, Миле Бугарин, али на наша питања о овом случају која смо му послали још увек није одговорио. Убрзо након што смо објавили прва сазнања о могућем тровању оловом у ИРМ-у, огласила се и једна адвокатска канцеларија из Београда, која је тада и јавно објавила да заступа раднике тог института.

Наиме, Адвокатска канцеларија Батић тренутно заступа једну радницу ИРМ-а у Бору која је оптужила своје надређене због тровања на радном месту у том институту. Како наводе у тој канцеларији, још неколико радника је исказало интересовање да их заступају њихови адвокати.

Нова.рс је овим поводом контактирала адвокатицу Олгицу Батић и упутила јој питања о могућем спорном случају тровања радника на ИРМ-у у Бору.

„Чини нам се да постоји притисак на раднике па они избегавају конфронтацију са својим послодавцем док не виде у којем ће смеру кренути поступак наше клијенткиње“, каже на почетку нашег разговора Олгица Батић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Упитана о очекивањима и томе да ли мисле да имају довољно доказа, Оглица Батић сматра да су докази јасни, као и да постоје резултати анализа и експертизе Медицине рада. Поред тога, постоје и сведочења радника и бивших радника Института, тврди она.

Прочитајте још:  Финска фабрика у Смедереву, којој је Србија дала 6,4 мил евра субвенција, отпустила 150 радника

„Што се тиче кривичног поступка који смо покренули, не желимо да га коментаришемо, али у прилог наше тврдње да постоји одговорност надлежних особа Института најбоље говори јасан доказ да је један од радника још новембра 2019. године отишао на боловање због тешког облика тровања, да је месецима пре тога Институт обавештаван о недостатку одговарајуће опреме, а да је тек у фебруару 2020. године Институт решио да изврши проверу здравственог стања осталих радника када је утврђено да њих 15-оро имају тешке облике тровања оловом“, рекла нам је Оглица Батић.

Како тврди постоје и незванична сведочења радника да је управо директор Института, Миле Бугарин, када је долазио у посету одељењу за купелацију наводно тражио да се прво отворе прозори и просторије „излуфтирају“, то је било у време када радници још нису, како наводи, знали да су отровани.

„Такође, радницима је нуђено млеко да пију, као да се 15 пута већа количина олова може избацити чашом млека“, додаје адвокатица.



На питање да ли та адвокатска канцеларија има нека сазнања о наводним притисцима унутар ИРМ-а од стране директора Милета Бугарина, Батић каже следеће:

„Ми можемо рећи само оно што нам клијенти преносе, а то је да се радницима говори како ће добити отказ, да нигде неће наћи други посао, пишу се неке петиције по фирми против

мог клијента које наравно радници потписују под принудом ваљда надајући се да ће то помоћи у спору. Што се тиче наше клијенткиње конкретно притисци су били огромни да

одустане од гоњења и тужбе, од стране пријатеља директора, запослених радника које смо у кривичној пријави поменули, да би притисак био вршен чак и од бившег партнера

Прочитајте још:  Извините нисмо знали да је „невидљив” – како је оборен Ф-117

наше клијенткиње јер му је речено да ће му ћерка бити отпуштена из института, а он изгубити послове са Институтом“.

Како истиче наша саговорница о свему овоме тужилаштво је обавештено.

Упитана да ли њихова канцеларија има искуства у оваквим поступцима, Батић истиче да су у пракси имали и теже случајеве за доказати него овај. Како каже по њима је све јасно и да су сви радници који су их контактирали имали огромне нивое олова у крви.



Адвокатица наводи да је оно што је карактеристично код тровања оловом то да се последице јављају тек касније.

„Примера ради када је наша клијенткиња била примљена на детоксикацији у Медицини рада имала је блаже симптоме, међутим у протеклих годину дана појављују се и јаки болови у трбуху, психичке тегобе…“, рекла је Олгица Батић.

Како је ова тема писањем нашег портала привукла медијску пажњу, она сматра да ће медијско извештавање допринети у смислу да се охрабре и остали радници да се укључе у овај случај

и заштите своја права јер то нико неће, како напомиње, урадити за њих ако буду пасивни.

На оптужбе директора ИРМ-а Бугарина да су инсиниуирали случај тровања, Батић одговара да свако може да се брани на начин како то жели и да сматра да су докази и право на, како каже, њиховој страни.



На питање колика би могла да буде одштета уколико се све докаже на суду, она наводи да су тражили вишемилионски износ у динарима.

Она је одбила да коментарише наводе да је Миле Бугарин по препоруци Агенција за борбу против корупције из 2018. године требао да буде смењен.

Прочитајте још:  Грађани Бора се гуше, концентрација штетних супстанци стотинама пута већа од дозвољене

„Ја се конкретно бавим заштитом свог клијента на раду, не занима ме личност конкретно Милета Бугарина тако да немам коментар што се тога тиче“, одговорила је она.

Олгица Батић подсећа да је њихова кривична пријава против надлежних у ИРМ-у упућена Основном јавном тужилаштву у Бор , али да, према њиховим сазнањима, још увек нико није саслушан и тужилаштво још увек није ништа урадило у смислу извожења истражних радњи.

Адвокатска канцеларија Батић поднела је кривичну пријаву против директора ИРМ-а Милета Бугарина, Јелене Петровић, главне координаторке лабораторије ИРМ-а и једне Н.Н. особе одговорне за заштиту на раду. Кривичном пријавом их сумњиче да су учинили кривично дело тешка дела против опште сигурности у стицају са делима неотклањање опасности и принудом.

За ово кривично дело, према Кривичном законику Србије, запрећена је казна затвора од једне до осам година.

[table id=1 /]



(Нова.рс)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *