Рио Тинто разматра могућност изградње постројења са већим капацитетима за ископавање и прераду литијума него што је сада планирано

0
фото: Подрињски Антикорупцијски Тим / Фејсбук

Рио Тинто разматра могућност изградње постројења са већим капацитетима за ископавање и прераду литијума него што је сада планирано, стоји у документу насталом након састанка српске амбасадорке у Бриселу и директора Рио Тинта у који је БИРН имао увид. Директор Рио Тинта потвђује да је до састанка дошло, али тврди да је прича о пројекту Јадар 2 “чињенично нетачна”

У документу се наводе детаљи разговора амбасадорке Србије при ЕУ Ане Хрустановић и Лоренса Дешамбеноа, главног директора за спољне послове компаније Рио Тинта који је одржан 8. јуна у Бриселу.

Рио Тинто разматра могућност изградње постројења са већим капацитетима за ископавање и прераду литијума него што је сада планирано

У документу на две стране, који је послат под ознаком “хитно”, наводи се да је састанак заказан на иницијативу Лоренса Дешамбеноа.

Он је за БИРН потврдио да је састанак одржан и да је био део редовне процедуре обавештавања о најновијим дешавањима у пројекту Јадар. На питање БИРН-а да појасни шта је пројекат “Јадар 2” и када планирају да га представе српској јавности, он је одговорио да је наше питање “чињенично нетачно”.

Међутим, у документу насталом након састанка, стоји да је Дешамбеноа том приликом српској представници у Бриселу казао да Рио Тинто “разматра могућност брже реализације актуелног пројекта” и евентуално проширење пројекта.
Он је “посебно нагласио да је након разговора у Београду (са председником Вучићем, прим.нов.), Рио Тинто одлучио да изврши поновну процену рокова за реализацију постојећег пројекта, како би исти био завршен раније него што је планирано. Поред тога, размотриће се и могућност проширења пројекта, односно изградње постојења са већим капацитетима за ископавање и прераду литијума (пројекат Јадар 2)”.

Рио Тинто разматра могућност изградње постројења са већим капацитетима за ископавање и прераду литијума него што је сада планирано
Рио Тинто и држава Србија желе да се пројекат изградње рудника и рафинерије одвија без потешкоћа, показује документ до ког је дошао БИРН. У њему су забележене главне тачке разговора између Ане Хрустановић, амбасадорке Србије при ЕУ и главног директора за спољне послове компаније Рио Тинто, Лоренса Дешамбеноа Фото: БИРН
Рио Тинто разматра могућност изградње постројења са већим капацитетима за ископавање и прераду литијума него што је сада планирано

Из српског представништва Рио Тинта није одговорено на питања која смо послали, и речено нам је да се јавимо у понедељак. Амбасадорка Србије при ЕУ Ана Хрустановић такође није одговорила на наша питања.

Лоренс Дешамбеноа, који се, иначе, у целом допису погрешно ословљава као А. Дешамбноа, директор је спољних послова Рио Тинта и има богату биографију. Од 2010. до 2016. године био је члан Олбрајт Стоунбриџ Групе, фирме коју је основала Медлин Олбрајт, бивша америчка државна секретарка у време председника Била Клинтона.
Марија Алимпић из удружења “Не дамо Јадар и Рађевину” каже за БИРН да су од својих извора чули да је Рио Тинто са Вучићем разговарао о пројекту “Јадар 2”.

“Знамо да то имају у плану. Ми смо против и Јадра 0 и Јадра 1 и Јадра 2”, каже она наводећи да знају шта то проширење пројекта заиста значи.

Маријана Трбовић Петковић из удружења “Не дамо Јадар” каже да они немају информације о пројекту “Јадар 2”, а на питање о потенцијалном проширењу капацитета кажу да је цела прича о руднику катастрофа и да су прекјуче добили промењени нацрт просторног плана у коме је зона рудника проширена.

”Саслушаћемо их када буду дошли овде и објаснили шта су до сада истражили и ко ће да гарантује здравље нашој деци. Двадесет њива је мртво као да сте у пустињи, што не покажу последице њиховог истраживања”, каже Маријана Трбовић Петковић, представница удружења.

Потреба за бољом комуникацијом са становништвом, била је један од закључака састанка српске амбасадорке и директора Рио Тинта.

“Неопходно је да се побољша комуникација са свим заинтересованим странама, посебно са локалним становништвом и организацијама грађана. Највећу пажњу је потребно посветити питањима у вези са животном средином (заштита вода, одлагање отпада и др), али би било добро и да Рио Тинто покрене програме усмерене на становништво (релокација, изградња локалних путева и сл.)”, стоји у документу. Не наводе се детаљи како би то требало урадити.

Дешамбеноа је, како стоји у документу, разговоре извршног директора Рио Тинта Јакоба Стаусхолма и председника Србије оценио као успешне, наглашавајући да обе стране желе да реализација постојећег пројекта тече неометано. “Подразумева се да је један од основних предуслова за даље активности испуњавање највиших еколошких стандарда”.

Састанак српске амбасадорке и директора Рио Тинта у Бриселу десио се осам дана након што је у Београду председник Вучић разговарао са Јакобом Стаусхолмом, извршним директором компаније Рио Тинто о текућим и потенцијалним пројектима, видовима сарадње “која не би стала на истраживању и експлоатацији литијума, него на ширем економском развоју округа и шире”.
Вучић је 4. јуна рекао да је држава спремна да спроведе референдум о пројекту изградње рудника литијума, а као разлоге због чега мисли да би пројекат био користан за Србију, навео је економски и демографски напредак. Између осталог, навео је и могућности сарадње са великим аутомобилским кућама које би могле да за почетак крену са изградњом погона за производњу електричних батерија, а онда и електричних возила.

Ова тема помиње се и у документу који је српска мисија у Бриселу послала у седиште Министарства спољних послова.

Из документа сазнајемо да је Рио Тинто већ успоставио иницијалне контакте са три немачке аутомобилске компаније – Дајмлер Мерцедес, Фолксваген и БМW-ом.

“Начелно је договорен састанак извршних директора Рио Тинта и Фолксвагена, а у случају да све стране препознају заједнички интерес, био би реализован састанак извршних директора са властима у Београду”, наводи се у документу. Разговори са преостале две компаније су још у почетној фази.

Објашњавајући да је са Вучићем постигнут договор о контактима са највећим произвођачима аутомобила и евентуалној изградњи погона за производњу електичних батерија, у документу се међутим подвлачи да треба уважити чињеницу “да су `природни партнери` у овом тренутку Кина, Јапан и још неке азијске државе”.

Извори БИРН-а из Немачке потврђују да је мало вероватно да немачке компаније прихвате понуду о градњи својих фабрика у Србији.

Са обзиром на то да све три аутомобилске компаније имају седиште у Немачкој, директори Рио Тинта планирају да се састану са немачким дипломатама при ЕУ у Бриселу.
“Настављају контакте и са високим функционерима ЕУ, посебно са потпредседником Европске комисије М. Шефчовичем”, стоји у документу.

Лоренс Дешамбеноа, директор за споље комуникације Рио Тинта, за БИРН каже да је јуче је био њихов први састанак са потредседником Европске комисије Марошем Шефчовичем где су наводно разговарали о одрживој енергији и њеној могућој примени у Србији. Из кабинета Шефчовича нису одговорили на питања БИРН-а.

Марија Алимпић из удружења “Не дамо Јадар и Рађевину” каже да имају утисак да су се сви уротили против њих – и исток и запад.

“Европској Унији одговара да се литијум копа код нас јер им је јефтиније да га довезу одавде него из Јужне Америке или Кине. Њима ће наш председник уступити шта год желе, а они ће га задржати на власти још 10-20 година”, каже она додајући да они траже да се укине целокупан пројекат Јадар, е не само да оде Рио Тинто. ”Подједнако је штетно да ли га радили Кинези или они”, закључује она.

Подсећамо да је БИРН недавно дошао до резултата лабораторијских испитивања квалитета процурелих подземних вода, чији узорци су узети крајем априла 2021. године од стране стручњака Института Јарослав Черни и Завода за јавно здравље Шаба, по налогу компаније Рио Тинто, а на инсистирање мештана. Шта су показали резултати тестирања погледајте у тексту.

Компанија Рио Тинто има лошу репутацију међу борцима за очување животне средине због историје злоупотреба у области људских права и екологије. Последњи у низу је случај експлозије у режији Рио Тинта приликом које је страдала света абориџинска пећина стара 46 хиљада година. Након реакције јавности, за извршног директора компаније постављен Јакоб Стаусхолм са задатком да поврати поверење у земљама пословања.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!БИРН

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.