Водник Дејан Стојковић погинуо како би војна вежба на Пештеру испала лепо на слици

0

Током припрема за војну вежбу „Муњевит удар 2021“ оклопно возило у коме се налазио страдали водник Дејан Стојковић (39) погођено је експлозивом „тротилом“ са усмеравајућим дејством чија је употреба иначе забрањена. На овој вежби је коришћен због снимања специјалних ефеката, како би гледаоци стекли утисак да су оклопна возила изузетно отпорна и издржљива.

Експолозив чија је употреба забрањена, осим на вежбама, активиран је пре времена. То је изазвало испуштање гаса који је био кобан по Стојковића

Како сазнаје Нова.рс, критична ситуација на вежби, коју Стојковић није преживео, уследила је након активације „тротила“. Он се иначе „пали“ након проласка оклопног возила, али кобног дана то, из неког разлога, није био случај. Услед јаког дејства експлозива, у оклопном возилу се активирао противпожарни систем и испуштен је халон, гас који је, како се сумња, био кобан по Стојковића.

„Експлозив је био постављен дуж путање којом се кретало борбено возило у коме је Стојковић био са својом посадом. Требало је да се активира притиском на дугме кад прође возило, али је овог пута дошло до три детонације. Најпре једне с десне, а затим и једне с леве стране возила“, каже за наш лист добро упућени извор.

Управо ове експлозије у погрешно време довеле су до тога да је температура у возилу нагло скочила.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




„Када температура достигне 110 степени испушта се халон, гас који потискује кисеоник из простора и зауставља ланчану реакцију горења. Стојковић је својим надређенима то пријавио, међутим, добио је наређење да настави кретање. Возило се кретало све док се возач није онесвестио“, каже извор.

Прочитајте још:  Јерменија је одбила да буде домаћин војних вежби са Русијом

Стојковићево тело су колеге извукле из возила, започета је реанимација, али без кисеоничке подршке што би, према мишљењу нашег извора, Стојковићу можда сапасило живот.

„Дате су му четири дозе адреналина, али лекари на лицу места нису имали боцу са кисеоником, тако да је одмах пребачен у хеликоптер Војске Србије и транспортован у Здравствени центар „Студеница“ у Краљеву. Када је стигао до болнице већ је био мртав, а ако се погледају налази обдукције, смрт је констатована сат времена и пет минута након што је дошло до инцидента на Пештеру“, каже он.

Спасао је своје људе, себе није

Ако се за тренутак вратимо на почетак и запитамо због чега се експлозив тротил уопште користи у оваквим приликама, наш извор објашњава да је његова сврха била да пружи што уверљивији кадар, тако да се остави утисак да оклопно возило одолева ударима.




Видевши да се оклопно возило испуњава халоном, који има специфичан мирис и изазива такозвано штипање у носу, и да се возач, иначе искусни војник, онесвестио, Стојковић је рекао својим колегама да брзо напусте возило, како би се спасили гушења услед недостатка кисеоника. Они су изашли, он није.

„Наш Дејан је умро да би спасио своје људе, а не зато што је био нарушеног здравственог стања како је то Министарство одбране покушало да представи. Велика је разлика и важно је да се зна да је наш Дејан погинуо херојски“, каже за наш лист Раде Стојковић, Дејанов стриц.

Синдикат: Неко би морао кривично да одговара

Председник Војног синдиката (ВСС) Србије Новице Антић објашњава за наш лист да постоје лица задужена за израду тог имитационог апарата и они морају да имају израђен елаборат у који се уписује све што се користи од средстава, места где се постављају и која средства се користе.

Прочитајте још:  Ко не добије поруку за ревакцинацију – да се јави кад прође 21 дан од прве дозе

„У имитационом апарату не смеју се користити убојна и нискоексплозивна средства већ само артифиције која не могу да испоље убојну силу. Уколико је информација да су користили тротил у имитационом апарату тачна, то значи да је неко користио нискоексплозивна средства као имитационо средство и то представља озбиљну злоупотребу и најгрубљи облик кршења мера безбедности током извођења вежбовних активности. То повлачи кривичну одговорност органа командовања и лица која су руководила вежбом, јер може да се окарактерише као кривично дело из главе 35 КЗ, нарочито што је у конкретном случају настала тешка последица, смрт једног старешине“, каже Антић.

[table id=1 /]



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *