Данас је Петровдан – зашто се пале буктиње од младе коре дивље трешње или брезе

0

Свети Петар и Павле

Српска православна црква слави данас Петровдан, празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу. Овим даном завршава се и петровски пост који је ове године трајао две седмице.

Свети апостоли Петар и Павле сматрају се првим проповедницима и учитељима новозаветне вере. Заслужни су за крштење првих верника и њихово превођење у хришћанство.

Апостол Петар, неписмени и простодушни рибар Симон из Витаиде, први је од ученика изразио непоколебљиву веру у Христа. Као епископ проповедао у Палестини, Сирији, Малој Азији и Антиохији. Сматра се писцем две посланице које су придружене Новом завету.



Свети апостол Павле најпре је био фарисеј Савле и велики прогонитељ хришћана. Пошао је за учењем сина божијег и постао један од навећих проповедника и теолога прве хришћанске цркве.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оба светитеља погубљена су у Риму. Петар је распет на крсту, али главом надоле јер је сматрао да је недостојан да буде погубљен на исти начин као његов учитељ. Павлу, римском држављанину, истог дана одрубљена је глава.

У народу, празновање Петровдана започиње вече пре, када се пале лиле, буктиње од младе коре дивље трешње или брезе. Пале се на местима где се народ окупља, на трговима и раскршћима, симболишуће некадашње прогоне хришћана.

Са Петровданом, дозвољено је да се једу јабуке, традиционално петроваче која дозревају у ово време.

Обележава се као крсна слава многобројних породица.

[table id=1 /]

НАДА РУМЕНИЋ ПЕТРИЋ / РТС



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *