Босих ногу до здравља тела и ума

0

(Фотографије Pixabay)

Уземљење, голоноги, босоноги… Како год то желите да назовете, овај стил постаје све популарнији међу људима који живе у градовима. Не изненађује јер је здрав, необичан и апсолутно бесплатан начин ходања. Тако да овог пута више нема изговора да не изађете у шетњу или на трчање, само идите боси, то је тако једноставно!

Зашто се све више људи одлучује за босоногу шетњу у јавности?

Bright Side објашњава зашто је скидање ципела добро за тело и ум.

Може кориговати равна стопала
Босоного ходање ефикасан је и природан начин спречавања равних табана. Још је корисније када ходате без ципела на плажи, трави или неравној површини. Сматрало се да равне површине или неправилне ципеле највише доприносе слабости мишића стопала.

Поред тога, босоного трчање може такође да повећа висину лука стопала. Што више ходате боси, јачи су вам мишићи стопала.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Корисно за органе
Што је крв гушћа, већа је вероватноћа да ћете развити кардиоваскуларну болест. Међутим, ако идете боси, не морате да бринете због овога. Према студији коју је спровео Journal of Alternative and Complementary Medicine (Часопис за алтернативну и комплементарну медицину), ако ходасте боси смањујете вискозност крви.

Штавише, ако ходатае боси помажете развоју мозга, посебно када су деца у питању. Осим тога, ваше кости јачају, а многе акупресурне тачке могу да побољшају стање бубрега и јетре.

Спас од зрачења
Чак и једноставна веза са Земљом довољна је да се уравнотежимо. Тајна лежи у природном електричном набоју Земље који стабилизује наше унутрашње нивое. Електрони са Земље уклањају струју из тела и уносе мир у наш ум.

Прочитајте још:  Стручњаци: Овај напитак смањује ризик од развоја цирозе јетре изазване алкохолом

Може побољшати вид
Постоји много тачака притиска које могу да помогну у ублажавању болова, па чак и болести. Док ходате без ципела по трави, вршите притисак на одређене тачке што заузврат утиче на ваше благостање. Када направите корак, притисак је на првом, другом и трећем ножном прсту. Управо ове тачке одговорне су за побољшање вида.

Обезбеђује витамин Де
Када ходате боси, кожа је изложенија сунцу. Нарочито је корисно ходати без ципела по трави рано ујутро или касно поподне када сунчеви зраци нису толико јаки.




Побољшава држање тела
Ако увек носите обућу, мишићи који стабилизују стопала губе снагу. Као резултат, добијате гомилу пратећих болести, од којих је једно лоше држање тела. Притисак у одређеним тачкама на табанима, као и температуре и текстуре, чине чуда за ваше држање тела.

Поспешује меморију
Према студији коју је објавио УНФ (University of North Florida), само 16 минута босоногог трчања побољшало је памћење људи за 16 одсто. Укупно 72 особе које су имале од 18 до 44 године учествовале су у експерименту. Испоставило се да они који су трчали у обући нису показали никакве промене у перформансама меморије. Разлог томе је што вас ходање без обуће приморава да пажљиво корачате.

Може се борити против главобоље
Шетња без обуће може да ублажи главобољу. Сматрало се да се мигрена јавља због дуготрајног контакта са зрачењем. Срећом, уземљење, односно стајање на земљи босих ногу смањује слободне радикале и, као резултат, умањује симптоме главобоље.

Смањује болове у леђима
Често је обућа разлог због ког нас све боли. Стручњак каже да штикле заиста могу да присиле карлицу да се нагне напред, што се завршава боловима у леђима. Дакле, када ходате боси, не само да јачате мишиће стопала већ поправљате држање и ход. Нешто касније можете да приметите да ваше тело прилагођава своје поравнање натраг у нормално стање, јер више не зависи од ципела.

Прочитајте још:  Kористан, здрав и преукусан: Домаћи ликер од најздравије бобице на свету ће вас распаметити!

[table id=1 /]



Ана Поповић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *