Данас је Огњена МАРИЈА и никако не радите ове две ствари

0
Огњена Марија (Фото: СПЦ)

Српска православна црква и верници обележавају данас велики празник – Свету великомученицу Марину, у народу познату као Огњена Марија.

Овај празник није обележен црвеним словом у црквеном календару, али је веома поштован, посебно међу женама. Због тога се на данашњи дан не практикују никакви послови, било да су у питању ручни радови или рад у пољу.

Огњена Марија је сестра Светог Илије

У традицији Света Марина је представљена као сестра Светог Илије, чији се дан прославља 2. августа. Према предању, она од брата крије када је његов празник да се он не би од среће и славља заборавио и громовима уништио цео свет. Али и Марија пали и кажњава огњем, по чему је и добила назив Огњена.

Оно што се деси на Огњену Марију не сме се прекинути

Зато се данас ништа не ради, ни у кући, ни у пољу, у народу је позната забрана „ни конац у иглу уденути“. Ако се ово не испоштује, верује се да ће се тако светитељка увредити, па ће послати ватру и громове. Постоји пословица која каже: „Ко слави Огњену Марију, сигуран је у летину!“Са генерације на генерацију се преносе приче о ватри или громовима који су на овај празник спалили жито, сено и домове људи који су се огрешили радећи на Огњену Марију.

Народно веровање каже да Огњена Маријап али и кажњава огњем и да је грмљавина на овај свети дан лош знак. То може да значи да је пред наматешка и сушна година,а старији тврде да су овакве ситуације указивала на болест и сиромаштво.

Данас нема купања!
Поред тога, народно предање памти многе несрећне случајеве који су се догодили на данашњи дан, када су се пливачи удавили у рекама и језерима. Зато се верује да на Огњену Марију треба избегавати купање у „великим водама“. И поред летње жеге, освежење у базенима, рекама и другим већим водама треба оставити за сутрашњи дан.

Грмљавина указује на сиромаштво и болест
Народно веровање каже да Огњена Маријап али и кажњава огњем и да је грмљавина на овај свети дан лош знак. То може да значи да је пред наматешка и сушна година,а старији тврде да су овакве ситуације указивала на болест и сиромаштво.

Светитељка се и у источном и у западном сликарству представља са крстом и палмом, симболом мучеништва у рукама, са змајем под ногама и често са кућама у пламену у њеној позадини. Огњену Марију неке православне породице обележавају као крсну славу.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.