Оптужница против бившег америчког кардинала за злостављање тинејџера

0

Теодор Мекарик (EPA-EFE/DANILO SCHIAVELLA)

Бивши амерички кардинал Теодор Мекарик, који је екскомунициран из Католичке цркве након што је током истраге Ватикана потврђено да је сексуално злостављао одрасле и децу, оптужен је за сексуални напад на тинејџера на једној свадби 1970-тих година, показују судска документа.

Према документима, у која је увид имао дневник Бостон Глоуб, Мекарик се терети за напад на особу старију од 14 година по три тачке оптужнице, наводи Танјуг.

Према речима адвоката Мичела Гарабедијана, који заступа мушкарца који га је оптужио, Мекарик је први кардинал у САД против кога је подигнута кривична оптужница за сексуални преступ против малолетног лица.

„Потребна је огромна храброст да жртва сексуалног напада истражитељима пријави случај и да покрене кривични процес. Треба представити чињенице, применити закон и донети праведну пресуду”, рекао је Гарабедијан за АП.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мекариков адвокат Бери Кобурн рекао је за америчку агенцију да се „радује представљању случаја у судници”.

Према извештају поднетом суду, неименовани мушкарац рекао је истражитељима да је Мекарик био породични пријатељ и да је почео да га злоставља када је био дечак.

Додао је да га је бивши кардинал непримерено додиривао 1974. године, када је имао 16 година, пре него што му је рекао да се моли да би „Бог могао да му искупи грехове”.

Мекарик, који тренутно живи у Мисурију, изјасниће се о оптужници 3. септембра у Масачусетсу.

Папа Фрања је 2019. године донео одлуку о екскомуникацији 91-годишњег Мекарика, након што су током истраге потврђене вишедеценијске гласине да је сексуални предатор.

Прочитајте још:  КАНАДСКИ ЛЕКАР проговорио о страшним последицама вакцине код својих пацијената

Тај случај је довео у питање кредибилитет цркве с обзиром на то да је Ватикан још 1999. године имао извештаје утицајних кардинала о Мекариковом проблематичном понашању.

Упркос томе, Мекарик је постао утицајни кардинал и изасланик „меке дипломатије” Ватикана.

[table id=1 /]



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *