Одакле талибанима новац за рат?

0

(EPA-EFE/STRINGER)

Откако се америчка војска повукла из Авганистана, талибани су почели убрзано да освајају територију и преузели су контролу над готово половином главних градова провинција. Иако су поједини званичници и аналитичари изненађени овим успехом талибана, он се може објаснити милијардама долара које добијају са различитих страна. Обавештајне службе наводе да није могуће тачно утврдити суму новца коју талибани имају, али су процене да годишње добију или сакупе између 300 милиона и 1,6 милијарди долара, преноси Глас Америке.

Према извештају УН, већину новца талибани остварују од производње и продаје опијума, изнуда и киднаповања. Обавештајне службе процењују да само од продаје дроге талибани зараде 460 милиона долара. Новац долази и из природних ресурса у подручјима које талибани држе под контролом, па су прошле године од рударства прикупили 464 милиона долара. Талибански лидери добијају новац и од донатора, невладиних организација и богаташа, наводе УН.




Амерички званичници тврде да талибани годинама добијају новац, оружје и обуку из Русије, а поједини аналитичари кажу да новац стиже и из Пакистана и Ирана.

Без обзира на количину сакупљеног новца, питање је да ли би талибани имали довољно да под контролом држе цео Авганистан. Према подацима Светске банке из 2018, авганистанска влада потрошила је 11 милијарди долара, од чега је 80 одсто новца стигло као страна помоћ, преноси Бета.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Специјални представник САД за Авганистан Залмај Кализад рекао је да Америка и даље има одређену предност над талибанима због новца који долази као страна помоћ. Међутим, аналитичар Бил Рођо из невладине Фондације за одбрану демократије сумња у то и каже да талибани не маре за страну помоћ, већ им је основни циљ да владају. И други експерти упозоравају да, ако талибани на силу преузму Авганистан, неће имати проблема са новцем.

Прочитајте још:  Ако не Русија, онда нико

„Као и остале милитантне групе, и они ће добити приступ централној банци, владиним рачунима и приходима од пореза”, каже Метју Левит из Института за Блиски исток и додаје да би у том случају „преживели губитак стране помоћи”.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *