Огромна налазишта литијума и злата: Да ли је Кина већ препознала економски потенцијал Авганистана

0

(Фото: Depositphotos/Milovidov)

Кина је сигнализирала да ће успоставити нове дипломатске односе с Кабулом након стабилизације ситуације. Много је непознаница о будућности земље након што су је преузели талибани (терористичка организација забрањена у Русији), али Пекинг би могао да помогне Авганистану да искористи нове пословне могућности ако се успостави мир и ред.
То је мишљење коментатора Азије и Пацифика Томаса В. Паукена.

Кинеско министарство спољних послова саопштило је 16. августа да поштује вољу и избор авганистанског народа, додајући да се нада да ће у земљи бити обезбеђен несметан прелаз власти. Раније, у недељу, талибани су заузели главни град Авганистана Кабул и прогласили крај рата.

Кинески прагматизам у спољним пословима



За разлику од америчких политичара, за које се чинило да су затечени, Пекинг никако није био изненађен тиме што су талибани брзо преузели земљу, каже Томас В. Паукен II, коментатор азијско-пацифичких послова из Пекинга и аутор књиге „САД против Кине: Од трговинског рата до реципрочног договора“. У ствари, Кинези су сматрали да је то неминовност отприлике у исто време, почетком јула, када је амерички председник Џо Бајден одржао конференцију за новинаре, тврдећи да талибани не могу да победе садашње авганистанске снаге, од којих се очекивало да бране нацију, примећује коментатор.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Кинеска влада је схватила да се талибани спремају да искористе хаос и дезорганизацију повлачења Бајденових америчких трупа како би заузели земљу у вакууму“, напомиње Паукен. „Широко распрострањена корупција била је ендемска у авганистанској влади, док је масовни развој поља опијумског мака у земљи намамио међународне криминалне групе и дилере дроге да уђу у земљу. Растућа корупција не може бити одржива, јер обични грађани постају највећи губитници“.

Прочитајте још:  Аустралијакса компанија открила огромно богатство у минералима испод Рековца

Под овим околностима није изненађујуће што су талибани освојили многе сељаке, јер су их они видели као бруталне, али поштене, сматра посматрач Азије и Пацифика, преноси „Спутњик интернешнал“.



„Авганистанско друштво је трунуло до темеља, америчке трупе нису успеле у настојањима да побољшају локалне услове, па су неизбежно талибани били у доброј позицији да улете у Кабул и заузму земљу“, каже он.

„Кина је то видела“, додаје.

Говорећи током састанка 28. јула 2021. године са делегацијом талибана у Тјенцину, државни саветник и министар спољних послова Ванг Ји изјавио је да су талибани „важна војна и политичка снага у Авганистану и да се очекује да ће одиграти важну улогу у миру, помирењу и процесу реконструкције у земљи“.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *