“Економист” предвиђа велики рат у свету због краха америчке доминације

0

(Фото: Depositphotos, DmitryRukhlenko)

У свету је могућ велики рат због краха америчке доминације, написао је Нил Фергусон чланку за британски лист „Економист“. Он је приметио да САД иду путем Велике Британије: прави аналогију између садашњих Сједињених Америчких Држава и Британске империје после Првог светског рата.

Државни дуг САД се може упоредити са британским између два светска рата. Још један сличан детаљ: САД, као и Британија, спроводе политику мира.

„Идеја да се данашња Америка суочава са сличним претњама и то не само од Кине, него и Русије, Ирана и Северне Кореје, може изгледати као фантазија“, подвукао је Фергусон.




Пред Америком су проблеми пада економске производње. Кина је сустиже и већ је економски развијенија држава него што је то био СССР пре 100 година. Поред тога, Американци више не воле империју, то важи и за десничаре који сањају о ери након ослобађања САД од Енглеза, као и за левичаре. Америка нема колоније као што је имала Велика Британија, али је америчка војска разбацана по целом свету – има базе у 150 земаља.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Аутор чланка не искључује да ће доћи до глобалног рата САД са Кином због Тајвана. Могуће је да ће се Вашингтон понашати на исти начин на који се понашала Велика Британија својевремено током Суецке кризе.

„У случају да америчко одвраћање доживи неуспех и Кина се одлучи за изненадни напад, онда ће се Америка наћи пред мучним избором: или да прихвати дуготрајни и тешки рат, као Велика Британија 1914. године и 1939. године, или да попусти, као што је то био случај током Суецке кризе 1956. године”, приметио је Фергусон.

Прочитајте још:  Из муслиманског Сарајева протерано више од 150.000 Срба а убијено или нестало више од 8.000 Срба

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *