Уместо химне Србије учитељица у Новом Пазару пустили муслиманску песму „Ја син сам твој”

0
Нови Пазар (http://www.tonp.rs/)

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је данас да је скандал пуштање тзв. химне санџачких Бошњака уместо химне „Боже правде” у једном одељењу Основне школе „Рифат Бурџовић – Тршо” у Новом Пазару и најавио да ће просветна инспекција утврдити одговорност учитељице и директора те школе.

Ружић је истакао да овај случај представља непоштовање државе и свих њених симбола и свега што, како је казао, држава пружа свим њеним грађанима и грађанкама.

„Такав чин у Новом Пазару представља девастирање и урушавање химне и државних симбола Републике Србије. Због тога ће просветна инспекција поступати промптно и у складу са законом утврди одговорност и учитељице и директора”, навео је Ружић, саопштено је из из ресора просвете.Истакао је да држава обезбеђује велики степен равноправности и права свим националним мањинама када је реч о остваривању права на језик, културу и образовање, јавља Танјуг.

Ружић је навео да се у шкколама у Србији настава у потпуности изводи на осам језика националних мањина, да се одобравају и штампају уџбеници на језицима тих мањина, као и да је кроз посебан предмет – матерњи језик са елементима националне културе на 16 језика националних мањина омогућено чување националне културе, језика и идентитета.

„Мало је земаља у којима представници мањина могу да се уписују у јавне књиге на свом писму, обраћају у општини на свом језику, имају позитивну дискриминацију при запошљавању, где се исписују топоними на језицима мањина. Ретко која земља је хваљена на ову тему као Србија”, навео је министар.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.