Митрополит Јоаникије у беседи након устоличења: Радићу на помирењу међу браћом. Носићу крст свога народа

0

Владика Јоанакије (Фото: https://www.atvbl.com/)

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је данас да ће „требати доста времена да превазиђемо ове поделе“.

Он је након што је устоличен у Цетињском манастиру казао да се на Цетињу могло видети доста подела које су, како каже вештачки изазване.

„Ми смо чинили све да их не буде, али требаће нам доста времена“, навео је он.

„Вашим доласком и делећи забринутост показали сте велику љубав према целом народу Црне Горе” навео је Јоаникије у обраћању патријарху српском Порфирију.

Митрополит Јоаникије свечано устоличен у трон Светог Петра Цетињског

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Његова светост Патријарх српски г. Порфирије свечано је данас увео у трон црногорско-приморских митрополита Његово високопреосвештенство Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, кога је Свети архијерејски сабор СПЦ на овогодишњем мајском засједању изабрао за насљедника блаженопочившег Митрополита Амфилохија.




Митрополит Јоаникије је 56. епископ ове Светосавске епископије, која је установљена прије 800 година, касније уздигнута на степен митрополије, а 41. митрополит црногорско-приморски који се устоличава у Цетињском манастиру.

Свечани чин устоличења новоизабраног Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија започео је Светом архијерејском литургијом коју је служио Свјатјејши Патријарх српски уз саслужење архијереја, свештенства и свештеномонаштва.

По завршетку Свете патријаршијске литургије, а по благослову првојерарха наше Српске православне цркве, одлуку Светог архијерејског сабора о избору владике Јоаникија за митрополита црногорско-приморског прочитао је Преосвећени владика Давид, члан Светог синода.

Обраћајући се Митрополиту Јоаникију, Патријарх је казао да је служба митрополита црногорско-приморског узвишена те да је велика и велика част, али и велика одговорност доћи на трон Светог Петра Цетињског и многих светитеља до данас и послије великог оца блаженопочившег Митрополита Амфилохија.

Прочитајте још:  Провокација или говоранција: Заједничка сједница влада Дритана и Раме – албанско раскршће у ЦАНУ!

“Нисмо дошли овдје да било шта отмемо и угрозимо или не дај Боже украдемо, дошли смо да обавимо свети чин Вашег устоличења”, поручио је предстојатељ Српске цркве и додао да је “мир овдје потребнији него ишта”.

“Ви сте овдје да не питате ко је ко и ком народу припада, Ви сте овдје да отупљујете оштрице и спајате мостове”, нагласио је Патријарх српски Порфирије, уручивши жезал Митрополиту Јоаникију.

[table id=1 /]



(Митрополија црногорско-приморска — Спутњик)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *