Солидан резултат српских шахиста на Европском првенству

0

Велимир Ивић (Фото: Шаховски савез Србије)

Млади српски велемајстор Велимир Ивић ремизирао је са румунским велемајстором Kонстантином Лупулескуом (2659) у последњем, 11. колу, Отвореног првенства Европе у Рејкјавику. 19 – годишњак из Београда освојио је 7 поена из 11 партија што је било довољно за деобу од 19. до 37 . места, али је по додатним критеријумима Ивић заузео место које је за 22 позиције боље од његовог стартног броја (42).

Да није недавно бриљирао на Светском купу у Сочију и прошао међу 16 најбољих на планети, рекли бисмо за овај резултат да је велики успех. Ипак, нагласићемо да је овим резултатом и перформансом од 2671, Ивић поправио свој рејтинг за 17 поена чиме полако, али сигурно одмиче од 2600 поена. Браво Велимире! Што се саме партије са Лупулескуом тиче, објективно је рећи да је Ивић био надигран, али и да је пола поена залужио борбеношћу и храброшћу, особинама које су важна компонента у мозаику успеха.

Сви љубитељи шаха у Србији сада са нестрпљењем очекују нове међународне турнире на којима ће имати за кога да навијају. Ако се Ивићевом резултату дода и подсећање да је најмлађи велемајстор у
историји српског шаха, Лука Будисављевић, неоправдано искључен са турнира у Рејкјавику јер је играо са шахистом који је био позитиван на Kовид 19, онда је јасно да смо добили тандем веома перспективних играча који би пуну снагу требало да прикажу тек за 5 или 10 година.

Титулу првака Европе у 2021. години понео је руски шахиста Антон Демченко (2597) који је из 11 кола освојио 8,5 поена, исто као и Немац Kејмер(2602), али је имао бољи додатни критеријум. Бронза је отишла у руке Руса Алексеја Саране (2643).

Прочитајте још:  Србији још три карте за Токио

Прву женску награду на турниру у главном граду Исланда, са 5,5 поена, освојила је рускиња Александра Малцевскаја. Чланица шаховског клуба Kарађорђе из Тополе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *