ТУРЦИ ЛЕТЕ У ВАЗДУХ: Викиликс открио истину о Идлибу

0

У ноћи 11. септембра, три турска војника су погинула, а три су повређена када је једна турска војна колона разнесена импровизованом експлозивном направом у Кафер Хаји. Про-турски милитанти окривили су групу Абу Бакр ал-Сидик за минирање конвоја турских снага. Ово извештавају локални медији и блогери.

Напади на турску војску се редовно догађају, милитанти минирају оклопна возила минама, гађају из бацача граната и противтенковских ракетних система из заседа.

Коментаришући вести о последњем нападу, многи Сиријци су писали позив Турској да напусти Идлиб.

„Како могу да нас заштите ако не могу да се заштите“, написао је један корисник Твитера.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према наводима опозиционог листа Балади Њуз, у Кафер Хаји, служба безбедности групе Хајат Тахрир аш Шам (ХТШ) растерала је демонстрације против акција милитаната Исламске партије Туркестана, који су претходно ухапсили локално становништво које је одбило да да њихове домове терористима.

У Идлибу се погоршава и епидемиолошка ситуација. Мајд Килани, члан истраживачког центра Jusoor из Идлиба, рекао је за Ал Монитор: “Хуманитарна ситуација у Идлибу је катастрофална како се приближава нови талас коронавируса”.

Турско покрајинско руководство је неактивно.

Јуче је непрофитна организација Викиликс твитовала да је Идлиб највеће сигурно уточиште Ал-Каиде, позивајући се на америчког официра за националну безбедност Брета Мекгерка.

Напоменуо је да оружје Идлибу испоручује турска страна, али се не контролише њихово ширење.

Заменик регионалног хуманитарног координатора УН за Сирију рекао је да све више становника бежи из провинције Идлиб због неспособности Турске да осигура безбедност у региону.



[table id=1 /]

Правда

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *